EKONOMİ HABERLERİ

Bakan Şimşek'ten EYT vurgusu: "Bütçeye etkisi %2, bunu çıkartırsak açık kalmıyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye dair önemli mesajlar verdi. Şimşek, Körfez ülkeleriyle işbirliği, cari açıkla mücadele, enflasyondaki düşüş ve EYT'nin bütçeye etkisi konularında açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda NTV canlı yayınında açıklamalarda bulundu.  Şimşek, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin bütçeye etkisine dikkat çekti.


Şimşek, Katar ve Kuveyt ile yakın zamanda yapılan görüşmelerin önemini vurgularken, Körfez bölgesinin özellikle turizm alanında büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Şimşek, “Katar ile bir zirve gerçekleştirilecek. Körfez bizim için ciddi fırsatlar barındırıyor” dedi.


Yurtdışındaki yatırımcı toplantıları hakkında bilgi veren Şimşek, haftaya ABD’de önemli bankalarla görüşmeler yapacaklarını ve IMF toplantıları çerçevesinde yatırım bankalarıyla bir araya geleceklerini belirtti. Ayrıca, G20 Zirvesi'nde de ABD Hazine Bakanı ile bir görüşme planlandığını açıkladı.


"Cari fazlayı konuşacağız"


Cari açık konusuna da değinen Şimşek, Türkiye’nin bu alandaki yapısal dönüşüm projelerinin önemine dikkat çekti. Şimşek, "284 ürün belirledik, bu ürünlerle yatırımları çekerek kalıcı olarak cari açığı azaltmayı hedefliyoruz. Cari açıkta önemli bir eşikteyiz, bu projelerle birlikte cari fazlayı konuşuyor olacağız" şeklinde konuştu.


"Enflasyon düşmeye devam edecek"


Şimşek, enflasyonun düşmeye başladığını ve bu trendin devam edeceğini belirtti. Kira artışlarıyla ilgili olarak yüzde 25'lik üst limitin kaldırılmasının etkilerini değerlendiren Şimşek şu açıklamaları yaptı:


"Temel mallarda yıllık enflasyon yüzde 28'e düştü. Enflasyon düşmeye devam edecek. Hizmet enflasyonu düşmeye başladı ama dünyada katılık var. Kira artışındaki yüzde 25'lik üst limiti kaldırınca yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 120'ye yakın artış oldu. Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasına güçlü tepki verecek. Enflasyon düşmeye başladıkça önümüzdeki dönem katılığı kıracağız. 


Deprem ve EYT gibi maliye politikasına sınırlayıcı unsurlar var buna rağmen enflasyonda düşüş başlamış. Enflasyonda düşüş fiyat artışının yavaşlaması demek. Bu programı uygulayacağız. Bu program sonuç veriyor. Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Yenilenen kira sözleşmelerinin etkisi oldu. Geçmiş enflasyon baz alınıyor. Bunlar bir yıl sonra denklemden ve bazdan çıkacak. Konut arzının artması kira enflasyonunu etkileyecek"


EYT'nin bütçeye etkisi 


Bütçe açığının gerileyeceğini ifade eden Bakan Şimşek "Zamana ihtiyaç var, sabırla politikayı uygulacağız. Bu ülkede geçen sene muazzam bir deprem olmuş. Geçen sene bütçe açığı yüzde 5.2 idi. Açığın üçte ikisi deprem harcama kaynaklı. Deprem yaralarını sarmayı biz önceliklendirdik" dedi.
Bakan Şimşek "EYT etkisinin milli gelire oranı yüzde 2" derken "Geriye bakmayalım önümüze bakalım. Daraltıcı bir maliye politikası uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.


"Caydırıcılığı artırmalıyız"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis'e sunulan savunma sanayi katkı payı teklifine ilişkin konuştu. Şimşek kredi kartı limit kararını ilk kez değerlendirdi.
Şimşek, "Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Savunma projelerine kaynak gerekiyor. Savunma Sanayi fonunda ciddi şekilde para veriyoruz. Bu sene 165 milyara çıkarttık. Birçok yerden öneri alındı. Ekonomi Kurmayları ile çalışıldı. Bu paket tamamen savunmaya kaynak için hazırlandı. Bu paket tamamen Savunma Sanayi Fonu'na gidecek. Bütçe açıklığını azaltmak için yapılmış bir paket değil. Eleştirilere kulaklarımızı tıkayamayız. Gelen değerlendirmeleri Meclis dikkate alır.


Parti kurulumuz yeniden bazı şeyleri değerlendirebilir. Kredi kartlarından aktarılacak kaynak tamamen savunma sanayi fonuna aktarılacak, bütçe açığını azaltmakla ilgili değil."