İzmir Körfezi’nde son dönemde yaşanan balık ölümleri ve koku sorununa çözüm için yerel ve merkezi yönetim ortak harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde kurulan Bilim Kurulu, bölge için yol haritasını belirledi.
İzmir’deki İktisat Kongresi binasında düzenlenen İzmir Körfezi Eylem Toplantısı’na, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve 35 akademisyen katıldı. İzmir Körfezi’nde, atık su arıtma tesislerinde ve derelerde inceleme yapan Bilim Kurulu üyeleri ‘İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı hazırladı.
İncelemelerin sonuçlarına dair açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank şu ifadeleri kullandı:
"İzmir'i çok daha iyi hale getirilmek için yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları sizlerle paylaşmak için bir araya geldik. Bildiğiniz üzere İzmir bölgesinde yaşanan toplu balık ölümleri olayıyla kamuoyuna yansıyan çevresel kendiliğin yönelmesi için 5 Eylül tarihinde Sayın Bakanımızın başkanlığında ilk toplantımızı yapmıştık.
1 ay içerisinde acil, kasım ayı sonuna kadar da uzun vadeli eylemlerin belirlenmesi kararını aldık. Bilim kurulumuz 3 alt çalışma kuruluna ayrıldı. Bilim kurulumuzca yapılan tespitlerde başta atık su altyapısının iyileştirmesi, arıtma tesislerinin iyileştirilmesi, körfeze ulaşan derelerde temizlik çalışmaları yapılması, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması hususları öncelikli olarak belirlendi. İzmir körfezinin ekosisteminin daha iyi anlaşılması için ayrıntılı araştırma ve değerlendirmelerin yapılması belirlendi. Bakanlık koordinemizde büyükşehir belediyemiz ve diğer kurumlar, çalışmalar yürütecek. Düzenli denetimler yapılacak ve çalışmalar bakanlığımızca izlenecek. Elde edilen sonuçları da İzmir halkıyla paylaşacağız. Yapılacak tüm çalışmalara İzmir’de yaşayan herkesi çalışmalara destek vermeye davet ediyoruz.
Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür
Körfezin yaşadığı sorunlara karşı kalıcı ve uzun vadeli çözümlerin neler olduğu konusunda da çalışıyoruz. Orta ve uzun vadeli planlar bittiğinde bunları da paylaşacağız. Planlar bittiğinde ‘Mavi İzmir Körfezi’ vizyonuyla çalışmalarımız hedefe ulaşana kadar devam edeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne eylem planı kapsamındaki çalışmalara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. İller Bankası ile belediyemizin talepleri kapsamında çalışacağımızı da belirtmek istiyorum. Bu planlara katkı veren hocalarımıza da teşekkür ediyorum.”