Son Mühür - Bakan Yumaklı, don olayının yalnızca 16 meyve türünü etkilediğini belirterek, “Armut, ayva, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, nektarin, portakal, şeftali, üzüm ve fıstık zarar gördü. Ancak buğday, arpa, baklagiller, ayçiçeği gibi temel tarla ürünlerinde herhangi bir problem yok” dedi.
“Yokluk olacak” iddialarına sert tepki
Zirai don sonrası “meyve ve sebzede kıtlık yaşanabilir” şeklinde yapılan değerlendirmelere sert çıkan Bakan Yumaklı, “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Türkiye'nin gıda arzı konusunda dışa bağımlı hale geleceği yönündeki söylemleri kim yapıyorsa, bunun amacı tamamen manipülasyon” ifadelerini kullandı.
Hasar tespiti devam ediyor, sigortasız çiftçilere de destek verilecek
Malatya’da kayısı, Giresun’da ise fındık üretim sahalarında incelemelerde bulunan Yumaklı, “2024 yılı itibarıyla 717 bin ton fındık üretildi. Bunun 324 bin tonu ihraç edilerek 2,7 milyar dolarlık gelir elde edildi” dedi.
Don nedeniyle zarar gören çiftçilerin mağdur edilmemesi için hem TARSİM sigortası olanlara hem de sigortasız ama Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olanlara destek verileceğini açıklayan Yumaklı, “Sigortası olmayan üreticilere, o bahçeye yapılan harcama oranında ödeme yapılacak” dedi.
TARSİM için güçlü çağrı: “Destek var, sigortasız kalmayın”
Tarım sigortalarının yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Yumaklı, özellikle ekonomik değeri yüksek ürünlerde sigortalılık oranlarının düşüklüğüne dikkat çekti. Kadın ve genç çiftçilere özel indirimler olduğunu hatırlatan Yumaklı, “Ekipman desteği ve poliçe iskontolarıyla devlet üreticisinin yanında. Yeter ki çiftçimiz de bu sürece sahip çıksın” çağrısında bulundu.
“Söylentilere kulak asmayın”
Bakan, son olarak çiftçileri uyardı: “Sigorta konusunda sağdan soldan duyulan söylentilerle değil, uzmanların ve Tarım Bakanlığı personelinin yönlendirmeleriyle hareket edin.”