Bakanlığın "6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" ve "6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ"leri Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Bakanlık tarafından sağlanan bilgilere göre, bu tebliğlerle 1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 dönemi için su ürünlerinin korunması ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla avcılıkla ilgili yükümlülükler, sınırlamalar ve kurallar düzenlendi. 

Bu düzenlemeler doğrultusunda, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali gibi 7 tür için toplam avlanabilir miktarlar belirlendi. 

Tarımsal Üretim Planlaması uygulaması, bu tebliğ hükümleriyle uyumlu hale getirildi. Bazı bölgeler su ürünleri avcılığına kapatılırken, alamana (voli) ağları ve uzatma ağlarına yönelik derinlik ve göz açıklığı düzenlemeleri getirildi. 

Su ürünlerinde endemik türler koruma altında 

Leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi biyoçeşitlilik açısından kritik endemik su ürünlerinin avlanması tamamen yasaklanarak bu türler koruma altına alındı. 

Bazı su ürünleri türleri için asgari avlanılabilir boy uzunlukları belirlenirken, diğer türlerde boy uzunlukları yeniden düzenlendi. 

Yeni tebliğlerle amatör amaçlı su ürünleri avcılığına bazı ek düzenlemeler getirildi. Ayrıca, ticari avcılıkta koruma altındaki türlerin amatör avcılığı da yasaklandı. 

Hamsi, balıkçılık üretiminin yüzde 60'ını oluşturduğundan, ilk aşamada üretim planlaması kapsamına alındı. Bu kapsamda hamsinin toplam avlanabilir miktarı 400 bin ton olarak belirlendi. 

Avlanabilir miktarlar, bölgesel farklılıklar, av araçları ve avlanma kapasiteleri dikkate alınarak sektör paydaşlarıyla yönetilecek. Bu uygulama, denetim ve izleme sistemleriyle desteklenerek halkın güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlamayı amaçlıyor. 

Tebliğler, 1 Eylül'de yürürlüğe girecek. 

Kaynak: Haber Merkezi