İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 12 yıl önce başlattığı Ballıkuyu Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları, son günlerde tekrar dikkatleri üzerine çekti. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, dönüşüm süreçlerinde yaşanan aksamalara dikkat çekerek, bu sürecin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na devredilmesi gerektiğini öne sürmüştü. Kaya, dönüşümün hızlandırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda daha etkin bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini ifade etmişti.

Belediyeden yanıt: "Süreçler devam ediyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kaya’nın iddialarına yanıt vererek, Ballıkuyu’daki kentsel dönüşüm sürecinin devam ettiğini ve sürecin yeniden değerlendirildiğini açıkladı. Belediye yetkilileri, dönüşüm çalışmalarının detaylarına ilişkin kapsamlı bir bilgilendirme yaparak, sürecin neden yavaş ilerlediğine dair açıklamalarda bulundu.

Kentsel dönüşüm alanı detaylıca anlatıldı

Açıklamada; İzmir Belediye Meclisi tarafından 16 Eylül 2011 tarihinde belirlenen Ballıkuyu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı'nın, 10 Ekim 2012’de Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe girdiği, yaklaşık 48 hektar büyüklüğündeki bu alanın, Ballıkuyu Mahallesi'nin tamamını, Akarcalı, Kosova, Kocakapı ve Yeşildere mahallelerinin bazı bölümlerini kapsadığı ve bölgede 2000 yılında onaylı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının mevcut olduğu belirtilmiş.

Dönüşüm sürecini karmaşaya sokan etkenler mevcut

Yine açıklamaya göre; 

Dönüşüm alanında toplamda 3 bin 396 yapı ve 6 bin 196 bağımsız birim bulunuyor. Bu binaların yaklaşık 7 bin 139 hak sahibine ait olduğu belirtiliyor. Proje alanındaki hak sahiplerinin çoğunun küçük metrekareli parsel hisselerine sahip olması ve arazinin zorlu koşulları, dönüşüm sürecini karmaşık hale getiriyor. Özellikle, parsel hisselerinin çoğunun 50 metrekareden küçük olması ve hisselerin birbirleriyle şuyulusu, süreçteki zorlukları artırıyor.

Dönüşüm süreci etaplar halinde yürütülüyor. İlk olarak Yeşildere Caddesi'nden başlanarak 1. Etap belirlenmiş ve uzlaşma görüşmeleri 17 Nisan 2017 tarihinde başlamış. 1. Etapta toplam hak sahibi sayısının 585 olduğu belirtilirken, hak sahipleriyle birebir görüşmeler devam ediyor. Küçük metrekareli parseller için, 3-4 katlı ve 80-100 metrekarelik bağımsız birimler içeren mimari projeler hazırlanmış durumda.

Küçük parsel sahiplerine özel destekler

İzmir Büyükşehir Belediyesi, küçük metrekareli parsel sahiplerinin borçlanmadan veya az borçlanma ile konut sahibi olabilmesi için özel projeler geliştirdi. Bu doğrultuda, hak sahiplerinin finansal yükümlülüklerini minimize ederek, yeni konut projelerinde alternatifli metrekare seçenekleri sunulması hedefleniyor.

Riskli alanlar ve kamulaştırma çalışmaları

Dönüşüm alanı içerisindeki bazı bölgeler, AFAD tarafından hazırlanan jeolojik etüt raporlarına göre afete maruz bölge olarak belirlenmiş. Bu alanlarda kamulaştırma işlemleri devam ediyor. Ayrıca, kaya düşmesi riski taşıyan yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanda da kamulaştırma çalışmaları tamamlanmış durumda.

Proje başarılı bir şekilde tamamlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ballıkuyu’daki dönüşüm sürecinin karmaşıklığını ve zorluklarını dikkate alarak, süreci yeniden değerlendirdiğini bildirdi. Hak sahiplerine bilgi vermek amacıyla 2013 yılında kurulan İletişim ve Tanıtım Merkezi’nin etkin bir şekilde çalışması sağlanırken, süreçlerin hızlandırılması için çeşitli stratejiler geliştiriliyor. Belediyeden yapılan açıklamada, sürecin ilerlemesi için gerekli adımların atıldığı ve kentsel dönüşüm projelerinin başarılı bir şekilde tamamlanacağı vurgulandı.

Açıklamanın tamamı:Açıklamanın tamamı:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ballıkuyu'daki kentsel dönüşüm sürecinin yürümediğine ve 12 yıldır bölgede herhangi bir çalışma yapılmadığına yönelik iddialara ilişkin yaptığı açıklamada, bölgede kentsel dönüşümle ilgili  sürecin sürdüğü belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

“5393 Sayılı Kanunun 73. maddesi kapsamında 16.09.2011’de Belediye Meclisi Kararı ile belirlenen Ballıkuyu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, 10.09.2012’deki Bakanlar Kurulu Kararı’nın 10.10.2012’de Resmi Gazete'de ilan edilmesi ile yürürlüğe girmiştir. Ballıkuyu Mahallesi’nin tamamı, Akarcalı, Kosova, Kocakapı ve Yeşildere mahallelerinin bir bölümünü kapsayan yaklaşık 48 hektar büyüklüğündeki alanda 2000 yılında onaylı 1/5000 ve 1/1000 onaylı imar planları vardır.  

Dönüşüm alanında zemin üstü envanter tespitine yönelik çalışmalar tamamlanmış, proje alanında yürütülen tespit çalışmaları neticesinde hak sahipliğine esas bilgi ve belgeler toplanarak veri tabanı oluşturulmuştur. Söz konusu proje alanında; 3 bin 396 yapı, 6 bin 196 bağımsız birim, yaklaşık 7 bin 139 hak sahibi bulunmaktadır.

Proje alanı içerisinde çok sayıda hak sahibi bulunması, imar uygulama planlarının bazılarının tescil işlemlerinin tamamlanmaması ve arazinin zor koşulları da göz önüne alındığında uzlaşma ve yapım işleri için etaplar halinde çalışma yapılmasına karar verilmiştir. Mevcut planlarda 3 emsal yapılaşma hakkı tanımlanmış olması göz önüne alınarak Yeşildere Caddesi’nden başlamak üzere bölgelendirme yapılmıştır.

Alan içerisinde hak sahiplerini yerinde ve doğru bilgilendirmek amacıyla 2013 yılında İletişim ve Tanıtım Merkezi kurulmuştur.

İlk olarak Yeşildere Caddesi’ne paralel olarak 1. Etap olarak belirlenen alanda, 17 Nisan 2017 tarihinde uzlaşma görüşmelerine başlanmıştır ve görüşmeler etaplar halinde,  her bir hak sahibi ile birebir olarak devam etmektedir.

1.Etap için toplam hak sahibi sayısı 585 kişidir. Alanda bulunan hak sahiplerinin çoğunluğunun parsel hisseleri küçük ve hisseler birbirleriyle şuyuludur. Şahıs hisse alanlarının yüzde 72’si 50 metrekareden de küçüktür.

1. Etap olarak belirlenen alandaki hak sahiplerinin yeni projeden inşaat haklarına uygun olarak alternatifli konut tercih edebilmesini temin etmek üzere farklı metrekarelerde mimari avan projeler hazırlanmıştır.

Küçük metrekareli arsalarda 3-4 katlı, 80-100 metrekare büyüklüğünde bağımsız birimler vardır. Proje alanında bulunan yapıların yüzde 79’u 2 ve daha fazla haneye sahiptir. 

ballıkuyuKentsel dönüşüm projesinin hazırlanması aşamasında veri tabanındaki bilgiler doğrultusunda küçük arsa sahiplerinin dahi konut sahibi olabilmesi için borçlanmadan veya az borçlanma ile hak sahiplerinin konut sahibi olması hedeflenmiştir.

Ayrıca söz konusu dönüşüm alanı içerisinde yaklaşık 1 ha. büyüklüğündeki alan AFAD tarafından hazırlanan 06.06.2018 tarihli jeolojik etüt raporu doğrultusunda, 14.01.2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘Afete Maruz Bölge’ olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu bölgede kamulaştırma çalışmaları sürdürülmektedir.

Bununla birlikte yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanda kaya düşmesi sonucu teknik raporlar düzenlenmiş ve bu alandaki yapıların kamulaştırma işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Ballıkuyu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı’ndaki çalışmalar devam etmekte olup süreçler yeniden irdelenmektedir.”

Muhabir: Alperen Özdemir