İZMİR HABERLERİ

BASİFED'den Ege eklerinin kapatılmasına tepki: “Yerel medya demokrasi için vazgeçilmezdir”

BASİFED Başkanı Semiha Güneş, Hürriyet, Milliyet ve Posta gazetelerinin Ege eklerinin kapanmasını üzücü buldu ve yerel medyanın demokrasi için vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Güneş, iş dünyasının yerel medyanın güçlendirilmesi için destek vermeye hazır olduğunu belirterek, bu kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti.

Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), Hürriyet, Milliyet ve Posta gazetelerinin Ege eklerinin kapanmasıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. BASİFED Başkanı Semiha Güneş, bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Güneş, yerel medyanın demokrasi açısından kritik bir rol oynadığını belirterek, yerel medyanın güçlendirilmesi için iş dünyasının gerekli desteği sağlayacağını ifade etti. Konuşmasında, “Demokrasilerde yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin yanı sıra dördüncü kuvvet olarak basının da varlığı önemlidir. Gazeteler, televizyonlar ve sosyal medya, toplumun devlet üzerindeki gözü ve kulağı olarak işlev görürken, halkın bilgi edinme hakkını korur ve kamuoyunu bilgilendirir.” dedi.
Güneş, ülkemizde ulusal medyanın önemine vurgu yaparken, gelişmiş ülkelerde yerel medyanın daha güçlü ve değerli olduğunu belirtti. İzmir’in yerel basınıyla güçlü bir profil çizdiğini kaydeden Güneş, “Son yıllarda basının etkisinin azaldığını gözlemliyoruz. Hürriyet, Milliyet ve Posta'nın Ege eklerini kapatma kararı, bu açıdan son derece üzücü bir gelişmedir.” şeklinde konuştu.
BASİFED Başkanı, İzmir iş dünyasının yerel medya ile güçlü bir işbirliği içinde olduğunu vurguladı ve bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, iş dünyasının bu konuda aktif rol alacağını belirtti.

BASİFED Başkanı Güneş açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Yasama, yürütme, yargı olarak tanımlanan üç kuvvetin temel alındığı demokrasilerde bir sonraki aşama, her zaman dördüncü kuvvet olarak basının gelmesidir. Gazeteler, televizyonlar, günümüzde sosyal medya ile beraber dördüncü kuvvet olarak toplumun tüm devlet üzerindeki gözü ve kulağı olurken, toplum içindeki yanlışları gündeme taşıyarak kamuoyunu da harekete geçirme misyonuna sahiptir. Aynı zamanda halkın haber alma ve bilgilenme hakkının da en önemli taşıyıcısı olan gazetelerin yaşaması, görevini ifa etmesi çok değerlidir.
Bu noktada ülkemizde ulusal yayınlar önemsenirken, her ileri ülkede yerel medya çok daha önemli, çok daha güçlü ve çok daha değerlidir. Zira haber yerelden çıkar, haberi ve kamuoyunu etkileme gücü yerel dinamiklerden yükselir. Bu sebeple İzmir her zaman yerel basını ile güçlü öne çıkan bir kent olmuştur.
Ancak basının son yıllarda etkisinin azaldığını görüyoruz.Basınımız devlet üzerinde denetleme, kamuoyunu bilgilendirme görevini icra ederken türlü zorluklarla karşılaşmaktadır. Son olarak Hürriyet, Milliyet ve Posta’nın Ege eklerini kapatma kararı almış olması, son derece üzücüdür. İzmir iş dünyası olarak yerel medya ile güçlü bir işbirliği içindeyiz. Sözümüzün Türkiye’ye ulaştırılması noktasında yerel medyanın öneminin farkındayız ve bu alınan kararın tekrar gözden geçirilmesini, bu anlamda iş dünyası olarak yapılacak her tür çalışmada aktif rol alacağımızı belirtiriz.”