ATAKAN BAŞPEHLİVAN -  İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020’de İzmir’de gerçekleşerek 117 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan deprem ilgili Bayraklı’da bulunan Deprem Anıtı’nda anma töreni gerçekleştirdi. 30 Ekim Deprem Anıtı’na çiçek konulmasının ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından kürsüden önemli açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Gerçekten unutmak isteyeceğimiz bir acı yaşadık, çok sevdiğimiz birbirinden masum küçücük çocukları, büyüklerimizi ve kardeşlerimizi hiç beklemediğimiz bir anda kaybettik.” diye konuştu.

Cemil Tugay: Hiç bir kaybın telafisi yok

117 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıklayan ve bu üzüntünün tarifi olmadığını aktaran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bugün tam bu noktada hepimiz güçsüzleşiyoruz. Hepimizin yüreği çok derin bir hüzünle doluyor. Gerçekten unutmak isteyeceğimiz bir acı yaşadık, çok sevdiğimiz birbirinden masum küçücük çocukları, büyüklerimizi ve kardeşlerimizi hiç beklemediğimiz bir anda kaybettik. Hayatımız boyunca İzmir’de pek çok deprem yaşadık, bizim yaşadığımız dönemdeki bu zaman diliminde böylesi kötü bir yıkımın olduğu en üzücü depremi ne yazık ki 4 sene önce bu saatlerde yaşadık. Üzüntü tarif edilemez yaşanır, en çok yakınlarını kaybeden insanların dinmeyen acısı var. Biz ne kadar paylaşsak da onlarınki kadar derin hissedemeyiz. Bazı şeyleri konuşmak için tam doğru zamanda ve yerdeyiz. İzmir’in ve ülkemizin büyük bir kısmını deprem riskli alanlar olduğun hepimiz biliyoruz. Şu anda ne yazık ki en ürkütücü olan şey, ertesi gün ya da o gün böyle bir deprem yaşayabileceğimizi düşünebilir miydik? Yıkılan binalarımız, ağır hasar alan binalarımız, değerli anılarımızı alamadığımız binalarımız bize çok büyük acılar yaşattı. 117 insanımızı kaybettik, hiç birinin kaybının telafisi yok. Bunları yaşadıktan sonra biz Karşıyaka’da arkadaşlarımızla defalarca çalıştaylar ve toplantılar yaptık. Bazı adımlar atmaya çalıştık.” dedi.

"Güçlendirme çalışmaları yapacağız"

Öte yandan, deprem yönetmeliğinin son yıllarda olması gerektiği şekli aldığını aktaran ve eskiden bu standartların çok uzağında olduğunun altını çizen Başkan Tugay, “Deprem yönetmeliği son senelerde olması gerektiği şeklini aldı. Ondan önceki yıllarda bugün ki standartlardan çok uzaktaydı ve o yönetmeliğe göre yapılıyordu binalar, yıkılan binaların çok büyük bir çoğunluğu o günlerdeki standartlara göre yapılmış yapılardı. Bu şartlarda o binalar, zemin etütleriyle, binanın temeliyle istenilen güçte olmadığı için ne yazık ki yıkıldılar. Burada hatanın nerede ve kimde olduğunu yine tartışmamız lazım ve bugün için bina envanteri çalışması muhtemelen dayanıksız olduğu belirlenen yapılarla ilgili samimi bir karar almamız gerekiyor. Derhal ve acilen yapılması gerekiyor. 95 bin civarındaki bina Bayraklı ve Bornova civarında incelendi bunlarla ilgili raporlar hazırlanıyor, orada bazı yapılan dayanıksız olduğuna dair bir bulgu bulunursa, onlarla ilgili neyi, nasıl yapacağımızı konuşmamız gerekiyor. İnsanlarımızın bu risk altında yaşamasına müsaade etmeyeceğiz. Yapıların ve özellikle riskli zeminlerde olanların belki 6.5 şiddetindeki depremlerde yıkılacak yapıların, bir an önce mümkünse yeniden yapılması ve güçlendirilmesi için çalışmaları başlatacağız.” ifadelerini kullandı.

İrfan Önal: Depremden en çok Bayraklı etkilendi

Anma töreninde konuşan ve 30 Ekim 2020’de gerçekleşen depremde en çok etkilenen ilçenin Bayraklı olduğunu vurgulayan Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal ise, “Depremden en fazla etkilenen ilçe biz olduk. Daha önce onlarca deprem yaşayıp, ders alıp hazırlıklı olacağımızı söyledik ve ne yazık ki uygulamada hiç biri gerçekleşmedi. 6 Şubat’ta yaşadığımız depremde yine binlerce vatandaşımızı kaybettik. Bizim bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor ama depreme dayanıksız bu kadar konut varken, imar barışlarıyla yeni gelecek kaçakların önüne geçmeden hazırlıklı olmamız mümkün değil. Bayraklı’da, kentsel dönüşümün hayata geçirilmesi gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte dönüşüm kısmında irademizi sürekli ortaya koyuyoruz. Yeni alanlarda, yeni inşaatların oluşturulması yönünde elimizden geleni yapıyoruz. Afete hazırlıklı bir belediye olma yönünde tüm çabamız ve mücadelemiz sürüyor. Bu yönüyle deprem gerçeği hiçbir zaman kurtulamayacağımız bir gerçek, bizler dayanıklı yapılar inşa ettiğimizde deprem gerçeğiyle, acısız bir şekilde yüzleşebiliriz.” diye konuştu.

Muhabir: ATAKAN BAŞPEHLİVAN