İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bahsedildiği gibi en borçlu belediye değil. Vergi ve SGK borcu ise hiç yok” diyerek bu konuda yanlış anlamalar olduğunu ifade attiği söylentilerin önüne geçti. Tugay, idari organizasyon ve bütçe disiplini sürecinin devam ettiğini, ve bu süreçte olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti. “İZSU ve ESHOT’un da aynı şekilde borcu yok” diyen Tugay, ancak belediyeye bağlı şirketlerin borçlarının bulunduğunu ifade etti. Bu borçların, tüm belediye şirketlerinde olduğu gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinde de bulunduğunu belirten Tugay, 2021 yılına kadar bu şirketlerin borcunun bulunmadığını, ancak bakanlığa yapılandırma başvurusu yaptıkları halde yanıt alamadıklarını söyledi. “Bu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ödeyemeyeceği bir borç kesinlikle değil” diyen Tugay, vatandaşların endişe duymamalarını vurguladı.
“Borçlar ödenir"
Tugay, idari organizasyon ve bütçe disiplini sürecinin iyiye gittiğini, yatırımları kısmadan ve çalışanları mağdur etmeden bütçe planlamasını doğru şekilde yaptıklarını ifade etti ve “Borçlar ödenir. ‘Son aylarda şu kadar arttı’ beyanı da doğru değil. Geçmiş dönem borçlarının faizleri bu dönem olmuş gibi algılanıyor olabilir” dedi. Başkan Tugay, belediyelerin ve tüm kamu kurumlarının bu ülkenin insanlarına hizmet eden kurumlar olduğunu, bu nedenle zora sokmak yerine sorunların çözümüne yardımcı olunması gerektiğini belirtti. Ülke genelindeki ekonomik kriz ve pahalılığın sorumlusunun belediyeler olmadığını, herkesin vatandaşları rahatlatmak için çalıştığını vurguladı. “Özel şirketlerin vergi affına, SGK affına tek kelime etmeyip vatandaşa hizmet eden kamu kurumlarına tehdit edici cümleler kurmak anlaşılır değil” dedi.
"Fuar festival alanı oldu"
İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) hakkında da bilgi veren Tugay, fuarın teknoloji temasıyla dikkat çektiğini belirtti. Teknolojinin, hayatın konforunu artıran pek çok yenilik anlamına geldiğini ve sanatın da teknoloji ile yapılmaya başlandığını ifade eden Tugay, “Dijital sanat daha fazla dikkat çekmeye başladı. Fuarda, hizmet sektörlerinde ve kültürel alanlarda teknolojinin kullanımına dair örnekler var. Geleceğin dünyasını tarif etmeye ve ipuçları vermeye çalıştık” dedi. Fuarda VR gözlüklerle ayda yürüyüş deneyimi gibi birçok deneyim alanının bulunduğunu, 11 gün sürecek fuarda 20 konser gerçekleşeceğini, akşamları ise fuarın festival alanına dönüştüğünü aktardı.
Gençlere yönelik projeler
Gençler ve eğitimle ilgili olarak, gençlerin geleceklerini parlak görmediklerini ve yurt dışına göç etmek istediklerini belirten Tugay, İzmir için de benzer bir durumun söz konusu olduğunu söyledi. Gençlere iyi bir eğitim, meslek sahibi olma ve yaşamlarını iyi bir gelirle sürdürebilme fırsatları sunmak için çeşitli programlar uygulayacaklarını ifade etti. Ayrıca, gençlerin yabancı dillerini geliştirmeleri, dijital ve yazılım konularında ilerlemeleri, spor yapmaları ve kültür sanat faaliyetleri içinde olmaları için ayrı ayrı programlar hazırladıklarını belirtti.
Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu hakkında da konuşan Başkan Tugay, mevcut iki misafirhaneye ek olarak daha fazla yurt yapmayı planladıklarını, öğrenciler için maddi destekler sunduklarını ve Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü’nü kurduklarını açıkladı. Bu müdürlüğün, ihtiyaç oranına göre öğrencilere özel destek sunmayı hedeflediğini, barınma, nakliye hizmeti, çamaşırhane ve yemek desteklerini de verdiklerini ekledi.
"25 milyarlık altyapı yatırımı 2 yılda tamamlanacak"
İzmir'deki altyapı çalışmaları hakkında da bilgi veren Tugay, şehir merkezindeki yoğun yapılaşma ve 4,5 milyon nüfusun 3 milyonunun Körfez çevresine yerleştiğini belirtti. Kirli ve temiz su altyapısının tüm şehirde yenileneceğini, yağmur suyu ayrıştırma çalışmaları yapılacağını ve arıtma tesisi kapasitesinin artırılacağını söyledi. 25 milyar liralık altyapı yatırımının 2 yılda tamamlanacağını duyurdu.
"İzmir Körfezi'nde yük limanı olmamalı"
Körfez’deki kirlenmeye de değinen Tugay, sanayi kuruluşları, liman ve fabrikaların kanalizasyon atıklarıyla ilgili kontrol ve ceza kesme yetkisinin bakanlıklarda olduğunu belirtti. Ayrıca, limana yaklaşıp denge için su bırakan yük gemilerinin kirli suyu Körfez’e bıraktığını ve bu konuda bir tesis yapılması gerektiğini ifade etti. “Belki İzmir Körfezi’nde yük limanı olmaması gerektiğini savunmalıyız” dedi.
Yangın filosu genişliyor
Sokak hayvanlarıyla ilgili olarak, Tugay, sokak köpekleri için eylem planlarını adım adım gerçekleştirdiklerini, kısırlaştırma, sağlık çalışmaları ve barınakların kapasitesini artırma gibi konularda çalıştıklarını açıkladı.
Son olarak, İzmir İtfaiyesi'nin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Tugay, orman yangınlarıyla ilgili olarak, 300 yeni itfaiye eri ve 100’e yakın itfaiye aracı için başvuruda bulunduklarını ve bu araçların onaylanması durumunda itfaiyenin güçlendirileceğini söyledi. Ayrıca, vatandaşlara yangın söndürme konusunda eğitimler verilmesi ve orman köylerine araç-gereç takviyesinde bulunulması gerektiğini belirtti.
"İzmir’in örnek bir şehir olması için elimden geleni yapacağım"
Başkan Tugay, konuşmasını “Bazen gerçekten insanı sıkan, umutsuzluğa kaptıran şeyler yaşıyoruz ama bir şekilde bunu atlatabileceğimize dair inancımız olduğuna inanıyorum. Birbirimizi motive etmeye, iyi şeylerin olacağına inandırmaya ihtiyacımız var ve bu motivasyonla bolca çalışmaya ihtiyacımız var. Kimseyi ayırmadan, tartışmaları geride bırakarak samimi şekilde, yürek yüreğe mücadele etme zamanı olduğunu düşünüyorum. Biraz dikkat, biraz katılım, biraz katkı, biraz sahiplenme ve aidiyet çok şey değiştirir. İzmir’in örnek bir şehir olması için elimden geleni yapacağım. İzmir’i; taşı gibi, ağacı gibi, değişmez bir parçası gibi yaşadım. Ona derin bir sevgi ve saygı ile bağlıyım. Ben elimden geleni yapacağım ama herkesin desteğine ihtiyaç var” sözleriyle sonlandırdı.