İzmir Büyükşehir Belediyesi , Kültürpark’ın yanı başındaki atıl alandaki yüzde 30’luk hisseyi, hisselerin geri kalanını elinde bulunduran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devretti. TMSF, bunun karşılığında depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki ana hizmet binasını bedelsiz olarak inşa edecek.
Basmane Çukuru'nu almak isteyenlerin arasında Limak Holding, Cengiz İnşaat’ın yanı sıra MNG Holding'in de olduğu ve girişimlerde bulundukları ortaya çıktı.
"Belediye kent suçu işliyor"
Basmane Çukuru'nun Kültürpark'ın bir parçası olduğunu ifade eden Kültürpark Platformu şu açıklamayı yaptı:
"Kamuya ait kentin ekoloji ve sürdürülebilir yaşam dengesi için çok değerli bir alanın devrini düşünmek bile kabul edilemez durumdur. Yıllardır, Basmane Çukuru’nun yeniden, tümüyle kamuya dönmesini, Kültürpark ile bütünleşmesini talep eden bizler, bölgenin tarihine, doğal dokusuna aykırı, yüksek yoğunluklu imara açılmasına olanak sağlayan kararı kent suçu olarak tanımlıyoruz.
Yerel yönetimin tüm birimleri ile kentin merkezinden hizmet vermesi anlayışını savunmaya devam ediyoruz ama bunun bedeli Kültürpark'ın bir parçasını vermek olmamalıdır bu takas kamu yararı değil kent suçunun ifadesidir"
Sermayeye peşkeş çekiliyor
"Kimin malı kime devrediliyor?" diye soran Kültürpark Platformu "Orası İzmir Halkının malıdır. Kültürpark'ın bir parçasıdır. Yapılanlar hukuka uygun değildir. Kamu yararı şemsiyesi altında, alanın sermayeye peşkeş çekilmesine izin verilerek haksızlık, hukksuzluk ve adaletsizlik yapılmaktadır. Alanın değeri rant sermayesinin ilgi ve iştahını arttırmaktadır. Belediye kendi imkânlarını zorlayarak binasını yapmalıdır. Kendi öz kaynaklarıyla kendi binasını yapamayan yönetim bunun nedenlerini sorgulamalıdır." açıklamasını yaptı.
Belediye sorular yönelten platform şu ifadeleri kullandı:
1- İzmir’e yani hepimize ait Basmane Çukuru gibi değerli bir alandan İzmirlinin görüşünü almadan, vazgeçmeye nasıl karar verilebiliyor? Konu kamuoyuna taşınmadan Belediye Meclisine nasıl getiriliyor, detaylar paylaşılmadan, karar alınması nasıl istenebiliyor?
2- Basmane Çukuru ile ilgili olarak yıllardır değişik kurum, kuruluş ve kişilerle yapılan mutabakat, anlaşma, protokol ve benzeri ile açılan davalara ilişkin bilgi ve belgelerin açıklanması gerekmiyor mu?
3- Karar Büyükşehir Belediye Meclisinden neden “oy çokluğu” ile geçti? İtirazlar nelerdi?
4- Konak belediye yönetimi ilçenin siluetini değiştirecek yükseklikte yapılara karşı olduğunu açıkladı. Çukurda yapılması öngörülen yapıya ilişkin Konak Belediyesi ile yükseklik ve inşaat alanı mutabakatı yapıldı mı?
5- Kamuoyunda “Çete” olarak tanımlanan müteahhitlere sunulacağı belli olan, kent merkezinin yapılaşmasının geleceğini hangi siyasi anlayış ve kamuoyu desteği ile TMSF’ye teslim etme sorumluluğunu üstleniyor olduğunuzu, bu yükü nasıl taşıyacağınızı öğrenmek istiyoruz?