İZMİR HABERLERİ

Bayraklı Şehir Hastanesi'ne Burger King açıldı: "Para kazanma hırsı, sağlıktan önce geliyor"

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nde Burger King restoranı açıldı. Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, hastanelerde fast-food zincirlerine yer verilmesinin sağlık açısından riskler barındırdığını belirtti.

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi, inşaatı, açılışının uzun sürmesi ve depreme dayanıklılığı gibi konularla sıkça gündeme gelmişti. Ancak şimdi hastane, yeni bir skandalla gündemde. Poliklinik binası yakınında, bir Burger King restoranı açılacağına dair pankartlar asıldı. Restoranın açılışı, Gıda Dedektifi Platformu tarafından yapılan bir açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Tepkilere rağmen Burger King'in açılışı gerçekleşti.


Gıda Dedektifi sayfası, hastanelerde fast-food zincirlerinin yer almasının sağlık sorunlarına yol açacağına dikkat çekerek, “Dünyanın hiçbir yerinde bir devlet, hastanesinde fast-food restoranı açılmasına izin vermez. Bu kararları kim alıyor?” ifadeleriyle tepki gösterdi. 


Fast food ürünlerinin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri dünya çapında bilinirken, Burger King gibi markaların yüksek kalorili ve katkı maddeli ürünlerinin, kalp-damar hastalıkları, obezite, bağırsak problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı sıkça gündeme geliyor. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ndeki bu gelişme, sağlık politikaları ve fast-food kültürü üzerine yeni tartışmaların fitilini ateşlemiş oldu.


"Öncelik para kazanmak, sağlık ikinci plana atılıyor"


Şehir Hastaneleri'nin AVM'ye dönüştürülmesiyle ilgili konuşan Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol şöyle konuştu:


"Şehir hastanesi, sonuçta bir sağlık kuruluşu. Bu tür yiyeceklerin sağlıklı olmadığı yönünde zaten kamuoyunda, tüm dünyada ve ülkemizde birçok bilgi var. Şehir hastanelerinin içerisinde bu tür alışveriş merkezi işletir gibi yiyecek, içecek yerlerinin açılması doğru bir yaklaşım değil. Şehir hastaneleri biliyorsunuz, kamu-özel işbirliğiyle yapılmış hastaneler. Bu hastanelerin önceliği kesinlikle para kazanmak; insanların sağlığı ise ikinci planda kalabiliyor. Bu işletmeler, özel firmaya ait olduğu için Sağlık Bakanlığı'nın burada müdahale etmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın da devletin ya da müdahale konusundaki yaşanan değişikliklerden dolayı maalesef böyle bir durum var. Biz kesinlikle hastanelerin içinde bu tür sağlıksız yiyeceklerin satılmasının doğru olmadığını ifade ediyoruz.


Şehir hastanelerinde bu tür işler, özel bir şirket tarafından yapılıyor. Ama sağlık hizmeti Sağlık Bakanlığı’na aittir. Şehir hastaneleri sistemi ise zaten karşı olduğumuz bir durum. Sonuçta hastane, Sağlık Bakanlığı’na bağlıdır ve devlet mantığıyla hastaneler yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı bu işi doğru şekilde yapabilir. Kesinlikle doğru olan, devletin hastane yapması ve beslenmenin bu şekilde yapılmasıdır. Dünyada başka bir örneği var mı bilmiyorum ama kesinlikle uygun değil."