GÜNDEM HABERLERİ

Beşiktaş'ta 29 kişiye mezar olan gece kulübü daha önce de yanabilirmiş!

Beşiktaş'taki bir gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin soruşturmada, tadilatın ilk gününde de kaynaktan sıçrayan çapakların izolasyon malzemelerini tutuşturduğu ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi'nde bulunan ve 29 kişiye mezar olan 16 katlı bir binanın eksi 1 ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren gece kulübünde çıkan yangınla ilgili detaylı bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında şüphelilerin ifadesi alındı.

Daha önce de yangın tehlikesi atlatılmış
Tadilat sırasında 29 kişinin hayatını kaybettiği eğlence merkezinin metal kaynak işlerini yapan işletmeci Kahraman E, ifadesinde, yangının çıkmasındaki ihmalin kaynakçılar ile ahşapçıların bir arada çalışmasından kaynaklandığını ileri sürdü. Şüpheli, yaklaşık 17 gün sorunsuz çalıştıktan sonra işin yetişmeyeceği düşüncesi oluşunca bir yandan da mobilyacılar ve ahşapçıların da işe başladığını anlatarak, "Aslında ahşapçıların da bizim işlerimiz bittikten sonra çalışması gerekirdi, orada bulunmaları yanlıştı. Ancak işlerin aynı anda yapılması kararını biz vermedik." dedi. Çalışma odasındayken bağrışma üzerine siyah dumanların çıktığını anlatan şüpheli, "Burası kaynak yapılan yere 2 metre kadar yakındı. İlk çalışmaya başladığımız gün kaynak makinasından sıçrayan kaynak çapakları orada bulunan izolasyon malzemesine sıçramıştı ve malzeme tutuşmuştu. Tahminimce önceki tadilatlardan kalma, bu izolasyon malzemesinin içine tıkıştırılmış süngerimsi ince bir malzemeydi." ifadelerini kullandı.

Mesul müdür yok, yangın çıkışı kapalı
İş yerinin mesul müdürü olan İsmet Ş, yangın sırasında misafir karşılama çalışanı olarak görev yaptığını belirtti. Ş, işletmede 6-7 ay boyunca mesul müdürü olarak çalıştığını ancak daha sonra sözleşmesinin yenilenmediğini ve şu anda iş yerinin mesul müdürü bulunmadığını iddia etti. Acil durum eylem planı olup olmadığını bilmediğini ifade eden İsmet Ş, iş yerindeki yangın çıkışının arka kapıda olduğunu ve olay sırasında diğer çıkışların durumunu bilmediğini söyledi.

Söndürme sistemi devreye girdi mi?
İşletme müdürü Arda Arman P. ise, iş yerinde tavanında yangın söndürme sistemine ilişkin borular olduğunu ancak yangın sırasında bu sistemin çalışıp çalışmadığını bilmediğini belirtti. Arman P, herhangi bir yangın tatbikatı yapılmadığını ve iş yerinde bulunan yangın alarm sistemi hakkında da bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

Yanıcı malzemeler ortalıkta bırakılmış
Metal işleri firma sahibi Çağatay A. ise, tadilat işleri sırasında iş yerine giderek çalışmaları incelediklerini ve iş yerinde bulunan yanıcı maddelerin temizlenmesini istediklerini belirtti. Ancak, işletmeci Kahraman E, tadilat sırasında ahşap işleriyle ilgili olarak iş yerinde çalışma yapanlara işin yetişmesi için baskı yapıldığını ve işin aceleye getirildiğini ifade etti.

Görüş mesafesi çok düşüktü
Yangında hayatını kaybedenlerin önlerini göremeyip kaçamamalarının nedeninin, dumandan kaynaklandığını düşündüğünü belirten İsmet Ş, olay yerine geldiğinde içerideki görüş mesafesinin çok düşük olduğunu öğrendiğini ifade etti.

Adli süreç devam ediyor
Bu kapsamda, iş yerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve denetimlerine dair tüm bilgi ve belgelerin toplandığı ve ilgili kamu ve belediye görevlileri hakkında da soruşturma işlemlerinin yapılacağı bildirildi.

Ne olmuştu?
Gece kulübünde 2 Nisan'da tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, iş yerinin mesul müdürü İsmet Ş. (65), iş yerinin ortakları Mehmet Menduh C. (45), Şahzade Ş. (50) ve Fatma D. (45), muhasebeci S.A. (39), işletme müdürü Arda Akman P. (26), tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E. (47), metal işleri firma sahibi Çağatay A. (43) ve mobilyacı E.E. (40) gözaltına alınmış, E.E. emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.