Son Mühür / Seçil Ünlü - Medicana International İzmir Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, "DBS for Beginners: From Present to Future" adlı sunumunda, Parkinson hastalığı, distoni, epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan Derin Beyin Stimülasyonu (Deep Brain Stimulation - DBS) tedavi yönteminin temelleri, cerrahi teknikler, hasta seçimi, postoperatif süreçler ve gelecekteki olası gelişmeleri detaylı bir şekilde ele aldı. 

"Tedavi yöntemi haline gelecek"Kaan Tuğberk Özdemir

Özellikle yeni başlayan cerrahlar için, halk arasında "beyin pili" olarak bilinen DBS'nin öğrenilme sürecini daha anlaşılır kılmayı amaçladığını belirten Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, "Beyin pili, beyindeki anormal sinyalleri düzenleyerek Parkinson hastalığı, esansiyel tremor ve distoni gibi hareket bozukluklarında devrim niteliğinde bir tedavi sunuyor. 

Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte beyin pili, yalnızca motor semptomların tedavisiyle sınırlı kalmayacak, psikiyatrik hastalıklar ve bilişsel bozukluklarda da bir tedavi yöntemi haline gelecek" diye açıklamalarda bulundu.

"Yeni bir çağ başlatabilir"

Sunumunda beyin pilinin beyin üzerindeki farklı bölgelerde nasıl etki gösterdiğini anlatan Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, bu tedavi yönteminin özellikle Parkinson hastalığının ilaç tedavisine dirençli vakalarında ne derece etkili olduğunu vurguladı ve "Beyin pili ile hastaların hareket kabiliyeti artarken, istemsiz kasılmalar ve titreme gibi semptomlar büyük ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Üstelik gelişen teknoloji sayesinde bu sistemler artık hassas ve bireyselleştirilmiş tedavi imkânı sunuyor" diyerek, tedavi yönteminin gelişen teknolojisini öne çıkardı. 

Vagus Sinir Stimülasyonu (VNS) olarak bilinen epilepsi pilinin epilepsi ve depresyon tedavisindeki rolüne de değinen Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, bu tedavi yönteminin dirençli hastalar üzerinde umut verici sonuçlar sağladığını ifade etti ve “Epilepsi hastalarında nöbet sıklığını ve şiddetini azaltmada epilepsi pili kullanılmaktadır. 

Ayrıca dirençli depresyon vakalarında da kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Beyin pili ve epilepsi pilinin kombine kullanımı ise özellikle nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde yeni bir çağ başlatabilir” dedi.

"Beyin pilini daha etkili hale getirecek"Derin Beyin Stimülasyonu

Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, beyin pilinin geleceğine dair önemli gelişmelere de değindi. Kapalı devre beyin pili sistemleri ve yapay zekâ destekli nöromodülasyon cihazlarının sunduğu imkanları açıklayan Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, "Geleneksel beyin pili sistemleri sabit parametrelerle çalışırken, kapalı devre sistemler gerçek zamanlı beyin aktivitesini analiz edip, buna göre ayarlama yapabiliyor. Bu şekilde tedavi sağlanıyor" dedi. 

Gelecekte nöromodülasyonun yalnızca hastalık tedavisiyle sınırlı kalmayacağını, bilişsel rehabilitasyon ve sinirsel adaptasyon gibi alanlarda da kullanılabileceğini belirten Op. Dr. Özdemir, "Beyin sinyallerinin anlık olarak izlenip uyarlanabilir bir tedavi sistemine dönüşmesi, beyin pilini daha etkili hale getirecek" diye ekledi.

Op. Dr. Kaan Tuğberk Özdemir, katılımcılarla birlikte, DBS elektrotlarının yerleştirilmesi, hedeflerin belirlenmesi ve cerrahi komplikasyonlardan kaçınma yöntemlerini kadavra üzerinde uygulamalı olarak gösterdi.

Muhabir: SEÇİL ÜNLÜ