İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Hüseyin Erdal Denizaslanı'nın (64), kendisi gibi bedensel engelli 7 arkadaşıyla bir araya gelerek 25 yıl önce kurduğu Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü, hedefini birinci lige çıkmak olarak belirledi. Basketbol ile engelleri aştıklarını belirten Denizaslanı, "Spor, bütün insanların hayatında olduğu gibi sosyalleşmeyi, bedeninin sağlığını korumasını sağlıyor. Aktif hale geldiğiniz için beyinsel ve düşünsel olarak da rahatlıyorsunuz. Bu da aslında günlük yaşamın da düzene girmesini sağlıyor" dedi.
3 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağımlı kalan Hüseyin Erdal Denizaslanı, bedensel engellerin yaşam ve başarı için bir engel olmadığını göstermek amacıyla 1999 yılında 7 engelli arkadaşıyla Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü’nü kurdu. O günden beri mücadelelerine devam ediyorlar. Denizaslanı, ligde birçok kez birinci, ikinci ve üçüncü olduklarını belirtirken, her seferinde maddi sıkıntılar nedeniyle geriye dönmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Geçen yıl Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol 2. Ligi’nde Türkiye üçüncüsü olduklarının altını çizen Denizaslanı, başarılarını sürdürmeyi hedefliyor. Denizaslanı; "Bu sene de aynı şekilde hedefimiz play-off oynamak. Ardından da elemeleri geçip, birinci lige çıkmak. Maçlarımız 23 Kasım'da başlayacak. Şu an 14 kişilik bir takımımız var. Aynı zamanda transfer süreci de devam ediyor" dedi.
Basketbola 38 yaşında başladığını vurgulayan Denizaslanı, "O zamana da kadar engelli bireylerle hiçbir işim olmadı. Bizim dönemimizde engeliler için bir spor aktivitesi de yoktu. İlk defa 1989 yılında başladı. Bir yıl sonra da aktif hale geldi. Spor, bütün insanların hayatında olduğu gibi sosyalleşmeyi, bedeninin sağlığını korumasını sağlıyor. Aktif hale geldiğiniz için beyinsel ve düşünsel olarak da rahatlıyorsunuz. Bu da aslında günlük yaşamımızın da düzene girmesini sağlıyor. Çünkü spora başlayan arkadaşlarımın arasında daha sonra iş sahibi olanlar oldu" diye konuştu.
Spor aracılığıyla sosyal yaşama katıldım
Bebeklik döneminde çocuk felci geçirdiği için tekerlekli sandalye ile yaşamına devam eden Koray Cömert (49), "2000 senesinden Çorum'dan İzmir'e geldim. Bir arkadaşım vasıtasıyla kulüple tanışma imkanımız oldu ve bu vesileyle basketbola başladım. 24 yıldır da lisanslı sporcu olarak devam ediyorum. Engelli takımlarında engel durumuna göre puan sistemi var. Ağır engelli olanlar 1 puan alıyor, hareket olanağı daha yüksek olanlar ise 4 puan alıyor. Benim puanım ise 1. İç Anadolu coğrafyasından gelen biri olduğumu için oralarda daha içe kapanık biriydim. Spor vasıtasıyla sosyalleşme imkanım oldu. Van, Hakkari, İstanbul gibi Türkiye'nin dört bir yanına gittik. Sporun daha çok insan tanıma, kendini geliştirme, arkadaşlık edinme gibi birçok katkısı oluyor" dedi.