Bilim insanları, Avrupa'da süs bitkileriyle taşınan gizli yolculara dikkat çekti. Kesme çiçekler ve saksı bitkileriyle taşınan kurbağalar, kertenkeleler, yılanlar ve böcekler arasında gül demetlerinden çıkan ağaç kurbağaları ve süs zeytin ağaçlarındaki yılanlar da bulunuyor.
Bitki Ticaretine Daha Sıkı Denetim Gerek!
Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, bitki ve çiçek ticaretinin hızla arttığını ve bu durumun tarım arazileri ile doğal ekosistemler üzerinde ciddi tehditler oluşturabileceğini açıkladı. Bilim insanları, küresel bitki ticaretindeki artışa paralel olarak daha sıkı denetim ve üretim standartlarının acilen devreye girmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. William Sutherland, saksı bitkileriyle taşınan yetişkin yılan ve kertenkelelerin yalnızca görünen tehlikeler olduğunu belirterek, "Bu hayvanlar bile fark edilebiliyorsa, gözden kaçan böcekler ve mantarların yaratacağı sorunları düşünmek gerek" dedi. Özellikle Doğu Afrika ve Güney Amerika'dan gelen süs bitkileri ticaretinin hızla arttığını ifade eden uzmanlar, mevcut sınır kontrollerinin yetersiz kaldığını ve zararlı organizmaların kolaylıkla denetimlerden geçtiğini belirtti.
Kontroller Yetersiz mi?
Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Silviu Petrovan, "Uygulanan en iyi önlemler bile, istenmeyen yolcuların sürekli olarak gümrük kontrollerini geçmesini engelleyemiyor" şeklinde açıklama yaptı. Daha önce Sheffield'deki bir çiçekçiye giden Dr. Petrovan, gül demetlerinin arasında Kolombiya'dan gelen bir ağaç kurbağası bulduğunda bunun şaka olduğunu düşündü, ancak durumun gerçek olduğunu fark etti.
Avrupa'da İstila Alarmı
Araştırmalara göre, Avrupa'da saksı bitkileri ve süs zeytin ağaçlarıyla taşınan istilacı türler arasında şunlar yer alıyor:
Geko ve Avrupa kökenli yılan türleri
Kurbağalar ve kara kurbağaları
Çeşitli böcek zararlıları
Araştırmacılar, 2017-2018 yılları arasında Hollanda’daki gümrüklerde tespit edilen süs bitkisi kaynaklı zararlıları inceledi ve 2021-2023 yılları arasında Birleşik Krallık Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı’na bildirilen vakaları analiz etti.
Uzmanlar, üretim süreçlerinde daha sıkı denetimlerin uygulanması, potansiyel risklerin belirlenmesi ve ülkeler arasında veri paylaşımının artırılması gerektiğini belirtiyor.