Blok oy nedir? Nasıl kullanılır?
Türkiye il/ilçe belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri ile il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetlerini belirlemek için sandık başına gidecek. Yerel seçim sonuçları ile büyükşehirlerin de adayları seçilmiş olacak. Büyükşehir olmayan illerde ise; il belediye başkanlığı, il genel meclis üyeliği, ilçe belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verilecek. Şanlıurfa'da yaşandığı iddia edilen blok oy tartışmasının ardından blok oy ne demek? Blok oy kullanma nasıl olur soruları gündeme geldi. İşte blok oy kullanmak ile ilgili detaylar...

Blok oy ile ilgili olarak sosyal medya üzerinden "nedir, ne demek, ne anlama gelir" gibi sorulara yanıt aranıyor.
Blok oy ülkemizde genel olarak "bir kişi tarafından birden fazla oy kullanılması" gibi anlamlar taşımakta olup farklı anlamlar da içermektedir.
Blok oy ile ilgili bilgiler şu şekildedir;
Blok oy veya diğer adıyla "Serbest Listeli Çoğunluk Sistemi", birçok kaynağa göre, "bir seçim çevresinde birden fazla temsilcinin seçildiği (geniş bölge) bir seçim sistemi" olarak tanımlanır.

Bu sistemde, her bir seçmenin "seçim çevresine düşen sandalye sayısı kadar" oy hakkı bulunmaktadır. Seçmenler, oy kullanırken bu oylarını tek bir parti veya adaya vermek zorunda değillerdir; istedikleri gibi dağıtabilirler.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Tuvalu günümüzde Serbest Listeli Çoğunluk Sistemini kullanan az sayıdaki ülkelere örnek olarak gösterilebilir. Sistem, ayrıca Ürdün’de 1989’da, Moğolistan’da 1992’de, Filipinler ve Tayland’da ise 1997’ye kadar kullanılmış ancak ortaya çıkan sonuçlardan memnun olunmaması gerekçesiyle sistemden vazgeçilmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ