SON MÜHÜR - GAMZE ESKİKÖY / Türkiye'de borçlu sayısı hızla artarken, ekonomik krizin acı bir yansıması da reddi miras davalarındaki patlamada kendini gösteriyor. Bundan 10 yıl önce yüzde 30'larda olan reddi miras davası oranlarının yüzde 85'i aştığını belirten Avukat Özkan Yıldırım, hayata veda edenler, geride kalan aile fertlerine ağır borçlar bıraktığını, bu sebeple son dönemde reddi miras davalarında artış yaşandığını vurguladı.
Gençlere borç miras kalıyor
Reddi miras davalarında dikkat çekici artış. Kaçınılmaz olarak reddi miras davalarının arttığını anlatan Avukat Özkan Yıldırım, “Gençlere borç miras kalıyor, hayatının başındaki genç insanlar için çok moral bozucu, iç acıtıcı bir tablo bu. Bunun temel nedeni kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları. Aile fertleri vefat eden aile bireyinin borçları altında eziliyor. Reddi miras davaları önceki yıllara göre artış göstermektedir” dedi.
Reddi miras süresi
Reddi mirasa ilişkin süre yasal mirasçılar bakımından mirasçı olduklarını sonradan öğrendiklerini ispat etmedikçe miras bırakanın ölümünden itibaren 3 ay olduğunu belirten Avukat Özkan Yıldırım, 'Yine vasiyetname ile atanmış mirasçılar bakımından da miras bırakanının tasarrufunun kendilerine bildirildiği tarihten itibaren üç aydır. Bu süre içerisinde miras reddedilmediği takdirde kabul edilmiş sayılacak ve miras bırakanın hak ve borçları miras payı oranında miras bırakana geçecektir' dedi.
Sulh Hukuk Mahkemesi yetkili
Reddi miras veya mirasın reddi işleminin noterden yapılması mümkün olmayıp, yalnızca sulh hukuk mahkemesinde reddi miras davası yoluyla yapılabildiğinin altını çizen Avukat Özkan Yıldırım, 'Mirasın reddi veya reddi miras ilgili mirasçı tarafından yapılan bir irade beyanıyla gerçekleşir. Buna ilişkin reddi miras davası, mirasın reddi davası açılması gerekmektedir. Reddi miras davası miras bırakanın öldüğü yerin bulunduğu sulh hukuk mahkemesine yapılacak bir beyanla gerçekleşecektir. Reddi mirasın yapılmasıyla birlikte sulh hukuk mahkemesinin özel kütüğüne bu beyan kaydedilerek talep etmesi halinde mirasçıya da mirası reddettiğine ilişkin belge verilir. Reddi miras kayıtsız şartsız olmalı ve süresi içerisinde yapılmalıdır.