2024 yılında üç kez ek bütçe yapmak zorunda kalan İzmir’in en kalabalık ilçelerinden Bornova, 2025 ve 2027 yılları arasında hizmet üreteceği bütçesini belirledi. Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhuriyet Halk Partili üyelerin oy çokluğuyla 5 Milyar 425 Milyon Lira olarak belirlenen yeni bütçenin en büyük kalemi, yüzde 60 payla, 3 Milyar 100 Milyon liralık personel giderleri oldu.

“BU BÜTÇEYLE YATIRIM MÜMKÜN DEĞİL”

Bornova Belediyesinin Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci oturumunda ana gündem bütçeydi. Meclis üyelerini zaman zaman karşı karşıya getiren bütçeye ilk yorumu Ak Parti Bornova ve İzmir Büyükşehir Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Ercan Tekin yaptı. Tekin bütçeyi eleştirdiği konuşmasında, “Tüm belediyelerde enflasyon hesabı yapılırken Hükümetin Orta Vadeli Planı (OVP) göz önüne alınarak hesaplanır. Orta Vadeli Programda enflasyon öngörüsü yüzde 30’ken, yakıt ve kiralama, bedellerindeki artışa dikkat çekmek istiyorum. Ancak bir sorum olacak, bir şirketiniz olsa böyle hedefler koyan, yüzde 80 – 85 sapmayla bütçe belirleyen bir yöneticiyle çalışır mısınız? Burası bakkal dükkanı değil, Bornova Belediyesi. Bornova Belediyesi’nin böyle bir bütçeyle hizmet üretmesi mümkün değildir. Böyle bir bütçe Bornova Belediyesi’ne yakışmıyor. Denk bütçe yok, denk bütçe olması için bile 400 bin lira borçlanıyoruz. Bu bütçe baştan hatalı yapılmış. Bu bütçe bu haliyle Bornova’nın sorunlarını çözmez. Belediyenin bu haliyle herhangi bir yatırım yapması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Bornova 1“AKARYAKIT YOKSA HİZMET YOK”

Ak Partili Ercan Tekin’in eleştirilerine yanıt veren Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “Ocak ayında bu ülkede mazot 22 liraydı, seneye beklenti 50 lira. Araç sayımızda, araçların kullanılmasında büyük bir artış var. Napolyon kaybedilen savaş sonrası komutanlarıyla değerlendirme yapıyor, ‘Neden top atışı yapmadınız?’ diye soruyor. Komutanı ‘Efendim birkaç nedeni var, ilki barutumuz yoktu’ deyince, Napolyon, ‘Başka mazerete gerek yok diyor.’ Yakıt yoksa hiçbir hizmeti yapmak mümkün değil. Öngörüyle bütçedeki akaryakıt payının yüksek olmasının bir sakıncası yok! Bütçe fazlasını iade etmek mümkün ama eksik olursa bunun telafisi daha zor. Tüm müdürlüklerimizden ‘İçinize sine sine hizmet yaparsanız ne kadar bütçeye ihtiyacınız olur?’ diyerek bütçe istedik. Bize verdikleri toplam rakam 8 milyar liranın üzerinde çıktı. Ancak hepimiz biliyoruz ki, bizim gerçekçi bütçemiz üç milyar beş yüz bin lira civarında. Kasamıza girecek para bu. Tasarruf tedbirleriyle hükumetinizin engellemeleri var bunu da yadsımamak lazım. Bu mızrak, bu çuvala bu kadar sığdı" dedi.   

Bornova 5

ANA KALEM PERSONEL

5 Milyar 425 Milyon liralık belediye bütçesinin, 3 Milyar 100 Milyon lirası yani bütçenin yüzde 60’ı personel giderlerine ayrıldı. Personel giderlerinin maaşlara 468 milyon 562 bin, SGK borçlarına ve primlerine 42 milyon ayrılması gibi ağır ana kalemleri bulunuyor. Personel giderleri çıkartıldıktan sonra en büyük kalem yüzde 15.69 payla fen işleri müdürlüğüne ayrıldı. Yapılacak yatırımların bütçedeki payı ise yüzde 8’de kaldı. Bakım onarım bütçesi ise bütçenin yüzde 3.4’üne denk geliyor. Bütçe kararnamesi, oy çokluğuyla kabul edildi.

Bornova 4

Muhabir: Ertuğrul TURAN