İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucunda dünya genelinde İsrail mallarını boykot hareketi başlamıştı. Bu boykot hareketi gıdadan kozmetiğe, kozmetikten teknolojiye birçok sektörde kendini göstermeye devam ediyor. Beyaz eşya markaları da bu kapsamda merak edilenler arasında yer alıyor. Boykot olmayan beyaz eşya markaları nelerdir? Sizin için araştırdık…

Boykot Olmayan Beyaz Eşya Markaları 

Dünya genelinde büyük ses getiren İsrail’e yönelik boykot hareketi hız kesmeden devam ediyor. Teknoloji devi markaları da kapsayan boykot hareketinde, yeni evlenenler ve eşyalarını yenilemek isteyenler tarafından beyaz eşya markaları da mercek altına alınmış durumda. Bu konuda hassasiyet sahibi olan vatandaşlar tarafından boykot olmayan beyaz eşya markaları merak ediliyor.

Boykot olmayan beyaz eşya markaları şu şekildedir:

  • Vestel
  • Arçelik 
  • Beko 
  • Regal 
  • Altus

Liste halinde verdiğimiz yerli beyaz eşya markalarını detaylı olarak inceleyelim:

Vestel 

Boykot Olmayan Beyaz Esya Markalari 1

Vestel, şirketin ana ortağı Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ'nin %52,77'lik hissesi Zorlu Holding AŞ'nin mülkiyetindedir. Şirketin halka açık payı da bulunmaktadır. 1976 yılında ilk üretim şirketi olan Korteks'i kuran Ahmet Zorlu 1990 yılında tüm şirketleri Zorlu Holding çatısı altında toplamayı başarmıştır. 

1994 yılında ise Vestel'i Zorlu Holding bünyesine katan Ahmet Zorlu, yeni bir iş alanı kolunu da açmıştır. Türkiye’nin en büyük beyaz eşya markalarından biri olan Vestel, yerli bir şirkettir. 

Arçelik

Boykot Olmayan Beyaz Esya Markalari 2

Boykot olmayan beyaz eşya markaları listesinde yer alan diğer bir marka ise Arçelik. Arçelik, 1955 yılında Vehbi Koç ve Lütfi Doruk tarafından kurulan, dünya çapında hizmet veren Türkiye merkezli bir beyaz eşya ve teknoloji şirketidir. Bu nedenle boykot listesinde yer almamaktadır. 

Beko 

Boykot Olmayan Beyaz Esya Markalari 3

Türk beyaz eşya markalarının önde gelenlerinden biri olan Beko, 2000 yılında Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu'nun yeniden yapılanması sonucu , Beko Ticaret A.Ş. bünyesinden çıkarak, Arçelik markası ile birlikte Arçelik A.Ş. çatısı altına girmiştir. Arçelik ile aynı bünyede yer alan Beko, yerli üretim bir markadır ve boykot listesinde yer almamaktadır. 

Regal 

Boykot Olmayan Beyaz Esya Markalari 4

Vestel ile aynı Ar-ge’yi paylaşan Regal, Türkiye merkezli bir beyaz eşya üreticisi markadır. Zorlu Holding bünyesinde 2002 yılında kurulmuş olan marka televizyon, buzdolapları, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, klimalar, fırınlar, derin dondurucular, termosifonlar ve ankastre ürünlerden oluşan ürün çeşitliliğine sahiptir.

Yerli üretime sahip olan Regal, boykot listesinde yer almamaktadır. 

Altus 

Boykot Olmayan Beyaz Esya Markalari 5

Altus, Koç Holding bünyesinde yer alan bir beyaz eşya markasıdır. Arçelik’in bir alt markası olan Altus nispeten daha uygun fiyatlı ürün yelpazesiyle tüketiciyle buluşmaktadır. Tamamen yerli bir sermayeyle kurulan Altus, boykot listesinde yer almamaktadır. 

İlginizi Çekebilir: Boykot Olmayan Bilgisayar Markaları: Yerli Laptop Markaları Hangileri?

Diğer Beyaz Eşya Markaları

Dünya genelinde oldukça bilinen ve adeta dünya devi haline gelmiş teknoloji markaları, birçok alanda üretim yapmaktadır. 

Bosch Hangi Ülkenin?

Bosch, Almanya merkezli çok uluslu bir şirkettir ve Almanya'da kurulmuştur. Şirket, mühendislik alanında dünya genelinde tanınmış bir marka olarak bilinir. Dolayısıyla, Bosch'un kökeni Almanya'dır ve Alman bir şirkettir.

Siemens Hangi Ülkenin?

Siemens AG, Avrupa'nın en büyük teknoloji holdinglerinden biridir. Şirketin yönetimi Almanya'nın Berlin ve Münih kentlerindedir. Köken olarak Alman malıdır.

Samsung Hangi Ülkenin?

Samsung, Güney Kore merkezli çok uluslu bir teknoloji şirketidir. Samsung, birçok farklı ürün kategorisinde faaliyet gösterir, bu kategorilere televizyonlar, cep telefonları, beyaz eşyalar, bilgisayarlar ve daha birçok teknoloji ürünü dahildir. Şirket, dünya genelinde büyük bir varlığa sahiptir ve birçok ülkede ürünlerini satmaktadır. 

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un küresel yatırımlarını tek çatı altında birleştiren Samsung Next çatısı altında birleştirmişti. İsrail’de tepkiler sonrasında ise büyük ölçüde İsrail pazarından geri çekilmeye başlamıştır. Bu nedenle Samsung boykot mu sorusunun cevabı için net bir şey söylemek mümkün değildir. 

Philips Nerenin Malı?

Hollanda merkezli, dünyanın en büyük elektronik şirketlerinden olan Philips'in şirket olarak veya üst düzey yöneticiler aracılığıyla yapılmış İsrail meselesine dair bir açıklaması bulunmamaktadır.

Boykot olmayan beyaz eşya markaları konusu altında merak edilenleri sizin için araştırıp derledik!

Kaynak: HABER MERKEZİ