Nadiren tümörler sebebiyle de ortaya çıkabilen boyun ağrısı gözlemlendikten sonra mutlaka bir uzmandan görüş alınarak tedavi uygulaması planlanmaktadır. Uzun süren boğaz şişmesi, uzun süre ekrana bakmak ve lenf nodlarıda ense, boyun ağrısına sebep olabilir. 

Boyun Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Boyun ağrısı belirtileri, genellikle ense çevresinde ve sırt bölgesine doğru inen bir acı hissi ile ortaya çıkar. Batıcı bir kunt ağrısı olarak gösterilen belirtileri arasında karıncalanma, uyuşma, elektrik çarpması gibi bir hissin oluşması gibi farklı çeşitlerde de gözlemlenebilmektedir. Boyun hareketleri kötüleşebilmesi halinde ense ağrısı baş dönmesi ve mide bulantısı ile de farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Sırt-omuz ağrısı, ellerde uyuşma, baş dönmesi, dengesizlik, baş ağrısı gibi sorunlar görülmesi halinde mutlaka uzman bir doktor tarafından hastanın muayene edilmesi çok önemlidir. 

7 adet omurdan oluşan boyun bölgesinde disk ağrısı boyun ağrısı belirtileri olarak da kendisini gösterebilmektedir. 

Boyun Ağrısına Sebep Olan Etmenler Nelerdir?

Boyun ağrısına sebep olan etmenler arasında pek çok farklı madde gösterilebilmektedir. Bu etmenler tamamen kişiye özgü farklılıklardan meydana gelebilir. Sürekli ve şiddetli bir ağrı yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulması ve tedavi olunması ise çok önemlidir.

Boyun ağrısında sebep olan etmenler ise şu şekilde belirtilebilmektedir;

●      Boyun bölgesinde enfeksiyonların olması, 

●      Zihinsel stres ve kasların gerilmesi,

●      Kaza, darbe ve spor yaralanmaları,

●      Boyun eklemlerinde meydana gelen hasarlar,

●      Disklerin kayması,

●      Sinir sıkışması,

●      Ani hareketler ve ağır kaldırma,

●      Bilgisayar kullanımı ve kötü postür,

●      Uzun süreli yanlış oturma.

Boyun Fitigi Scaled

Boyun Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Tamamen farklı sebeplerle ortaya çıkan boyun ağrısı çeşitleri farklı türlerde ortaya çıkabilir. Yaygın olan boyun ağrısı türleri ise şu şekilde belirtilebilmektedir;

1.      Boyun kaslarının aşırı gerilmesi sonucunda kötü pozisyonlar oluşması ile ağrı ve sertlikle kendini gösteren kas gerilmesi,

2.      Boyun kaslarını oluşturan tendonlarda iltihaplanma tendinit,

3.      Boyun ve omurlardaki disklerde meydana gelen fıtıklaşma ve dejenerasyon,

4.      Artrit, eklemlerde hareket kısıtlılığı,

5.      Sinir sıkışması, boyun bölgesinde sinir sıkışması ce tahriş olması,

6.      Kaza, darbe ve ani hareketler sonucunda oluşan tramvalar sonucunda yaralanma olması,

7.      Kronik boyun ağrısı, 

8.      Mekanik sorunlar, omurganın yapısal bozuklukları,

Boyun Ağrısı Yaşayan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Boyun ağrısı yaşayan kişilerin dikkat etmesi gerekenler arasında farklı çeştli yöntemler bulunmaktadır. Doğru duruş alışkanlıkları edinmek ve düzenli egzersiz yapmak ise çok önemli etkenler olarak gösterilebilmektedir. Boyun kaslarını güçlendiren hareketler yapmak ve stres azaltıcı teknikleri uygulamak ve ergonomik çalışma ortamları tercih etmek boyun ağrısını hafifletmede etkili olabilir. 

Masada otururken özellikle çalışma ortamı bilgisayar karşısında ise dik oturulmalı, dik yürüyüş yapılmalı ve boyna yük bindirilmemesine özen gösterilmelidir. Düzenli spor ve egzersiz yapılması ise çok daha sağlıklı sonuçlar alınmasına yardımcı olacaktır. 

Boyun Ağrısı Yaşayan Kişiler İçin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Boyun ağrısı yaşayanlar için uyku düzeni mutlaka özenli bir şekilde olmalıdır. Doğru bir yatış pozisyonu elde etmek ve doğru yastık kullanımı ile ağrıların hafiflemesi de sağlanabilmektedir. Sırtüstü ve yan yatma tavsiyesi ile boyun ağrılarının hafiflemesi için ağrı kesici veya hafifletici bitkisel kremler kullanılarak basit masaj yapılması çok daha rahatlatıcı olabilecektir. 

Düzenli uyku uyumak ve en az 8 saati tamamlayabilmek için boyun ağrısı yaşayanlar için uyku düzeni mutlaka en iyi şekilde oluşturulmalıdır. 

Boyun Ağrısı İçin Hangi Alternatif Yöntemler Uygulanabilir?

Sıcak ve soğuk uygulamalar ve boyun ağrısını hafifletebilmek için ılık duş uygulamaları boyun ağrısı için alternatif yöntemler olarak uygulanabilir. Kaslardaki gerginliği yumuşatmak ve sertliği hafifletmek için buz uygulaması yapılması halinde de iltihabın azalması beklenebileceği gibi hafif masaj uygulamaları ve lavanta yağı gibi uçucu yağlar ile uygulama yapılması çok daha etkili olacaktır. 

Boyun Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Boyun ağrısı hakkında detaylı bilgiye sahip olmak uygulamada da konfor sağlayacaktır. Süreç hakkında sıkça sorulan sorular ise şu şekilde bildirilebilmektedir;

Boyun ağrısı yaşayan kişiler sıcak su torbası kullanması iyi gelir mi?

Boyun ağrısı yaşayan kişilerin sıcak su torbası ile aralıklarla uygulama yapması rahatlatabilir. Kişinin çok daha konforlu bir şekilde hareket edebilmesi için belirli aralıklarla sıcak su torbası veya buz uygulamaları yapılması gereklidir. Ağrıların artması halinde uzman hekim başvurusu yapılması gerekebilir.

Boyun ağrısı yaşayanlar için buz kullanmak doğru mudur?

Boyun ağrısı yaşayanlar için buz kullanmak doğru bir uygulamadır. Özellikle yoğun ağrı olan bölgelere 1 saat ara ile buz uygulamak çok etkili sonuçlar ortaya çıkartacaktır. 

 

Muhabir: Balamir Yıldız