Bu proje Efes Antik Kent’e ün katacak!

Siyasetteki çirkinlikler, ülke ekonomisinde her geçen gün yaşanan belirsizlik ve halkın alım gücünün gittikçe battığı şu günlerde bunlarla ilgili bir yazı yazmak istemedim. Bugün ülkemiz ve İzmir turizmine değişik bir katkı sağlayacak olan turizm ve tarım kenti Selçuk ilçesinde üç yıldır Pamucak’ta yürütülen bir yatırım ve proje ile ilgili SON MÜHÜR gazetemizin okurlarını bilgilendireyim dedim. Devlet Su İşleri (DSİ) 2’nci Bölge Müdürü Birol Çınar, Efes Antik Kenti’ni 2500 yıl sonra yeniden denizle buluşturacak olan çalışmaların devam ettiğini, şu ana kadar kanal girişi ve yat limanı için 870 fore kazık çakıldığını ve projenin ülke ve özellikle bölge turizmine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Eski Ulaştırma Bakanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunda “35 İzmir 35 Proje”  arasında yer alan “Efes Antik Kanal Projesi” 1. Etap ve sonra sürdürülecek 2’nci etap çalışmaları Bölge Müdürü Çınar şöyle özetledi, aynen aktarıyorum: 

Turist sayısı artacak

“UNESCO Dünya Mirası listesindeki Efes Antik Kenti’ni 2500 yıl sonra yeniden denizle buluşturmayı hedefleyen projenin ilk etabı kapsamında; kanal girişini yeniden düzenliyor ve bir yat limanı inşa ediyoruz. Yat limanı inşası için sahada günde 6 fore kazık çaktık ve toplam sayısı şu anda 870’e ulaştı. Projeyi vakit kaybetmeden bitirmek istiyoruz. Projenin ilk ebatı Pamucak sahili ile Kuşadası-İzmir yolu üzerindeki alanı kapsıyor. Bu alana 600 metre uzunluğunda kanal ile teknelere kısa süreli konaklama imkanı sağlayacak 100 metre genişliğinde ve 250 metre uzunluğunda bir yat limanı inşa edilecek. Şu anda alanda fore kazık çakma işlemleri ile mermer kaplama çalışmaları devam ediyor. Bir metre çapındaki kazıklar 15 ve 21 metre derinliğe çakılıyor. 1394 fore kazıktan, 870’ini çaktık. 1600 metrekare alandaki mermer kaplama işlemlerini bitirdik. Hedefimiz projeyi en kısa sürede tamamlayarak, bölge turizminin hizmetine sunabilmek. Proje tamamlandığında 2500 yıl sonra antik kente, özel teknelerle yeniden yolculuk yapma şansı da doğacak. Efes’e gelen turist sayısı her yıl artacak. Efes Antik Kenti, Türkiye’nin en önemli destinasyon merkezlerinden biri haline gelecek.”

Proje 2 etaptan oluşacak

Bu proje ile ilgili diğer bilgiler şöyle: Efes Antik Kenti ve limanı binlerce yıl batı ve doğu kültürlerinin kesiştiği kral yolunun başlangıç noktasında yer alıyordu. Ancak Küçük Menderes Nehri ve Marnas Çayı’nın getirdiği alüvyonlar nedeniyle antik kent 2500 yıl içerisinde denizden 9 kilometre kadar uzaklaştı ve bugünkü halini aldı. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü projenin ilk etabında 600 mt uzunluğunda giriş kanalı ve yat limanı inşa edecek. İkinci etapta ise Pamucak sahilinden Efes Limanı’na kadar ki alan temizlenecek, dere ıslah edilecek, kanal boyunca tarihi dokuya uygun kesme taşlar döşenecek ve çevre düzenlemesi yapılacak. Antik kente antik teknelerle yolculuk yapılacak. Aldığım bilgiler bu kadar. İlerleyen günlerde gelişmeler nasıl olur, neler yapılır ve yaşanır sizleri anında bilgilendiririm. Ben inanıyorum, bu proje aksamadan devam eder ve tasarlandığı gibi tamamlanırsa ülke turizminin yanında Selçuk ilçe turizmine ve ekonomisine çok büyük katkılar sağlar. Bu arada DSİ 2’nci Bölge Müdürü Birol Çınar ile bu projeyi takip eden, denetleyen ekiplere de bir uyarıda bulunacağım ve hatırlatma yapacağım. Şöyle ki, çalışılan kanalı boşaltma sırasında çıkan molozların dökülme işlemi Pamucak’taki güzel doğaya hiç mi yakışmadı. Ayrıca Pamucak-Kuşadası yolu üstündeki ve sahilindeki 4-5 yıldızlı tesisler ile bu koydaki yüzlerce konutun bulunduğu sitelerin çevresine çok çirkin görüntü sergiledi. Çirkin görüntü halen duruyor. Tabii bu proje inşaat yasağı uygulanan aylarda da sürdürüldü, ne mi oldu? Bölgeye gelen yabancı ve yerli misafirler ile bölge turizmine zarar verdi. 

Sevgilerimle…