Son Mühür - Osman Günden / Buca Belediyesi, yıllarca atıl durumda kalan tarihi demiryolu hattını yeniden hayata geçirerek, Buca'nın merkezinde modern bir yaşam alanı yaratıyor. Çocuk oyun parkları, yeşil alanlar, yürüyüş ve bisiklet yolları ile donatılan proje, aynı zamanda ilçenin geçmişine de saygı duruşunda bulunuyor. Buca Belediye Başkanı Mimar Görkem Duman, “Hepimizin hatıralarında önemli izler bırakan bu hattı yeniden ilçemize kazandıracağımız için çok mutluyuz” diyerek, projeyle ilgili duyduğu heyecanı paylaştı.
Tarihi hattın yeniden canlanması
Buca Belediyesi, uzun yıllardır kullanılmayan ve terkedilmiş görüntüsüyle ilçenin merkezinde yalnızca nostaljik bir hatıra olarak kalan tarihi demiryolu hattını modern bir yaşam alanına dönüştürmek için kapsamlı bir projeye imza atıyor. Çalışmalarında sona gelinen projede, demiryolu hattı yenilenerek yeşil alanlar, yürüyüş ve bisiklet yolları, dinlenme noktaları, egzersiz alanları, çocuk oyun parkları ve sosyal alanlar gibi bir dizi yeni donatıyla buluşturuluyor. Ayrıca, tarihi demiryolu rayları da projeye entegre edilerek Buca’nın geçmişiyle bağ kuruluyor.
Projenin en dikkat çekici özelliklerinden biri, engelli dostu uygulamalarıyla herkesin erişimine uygun bir alan yaratılması. Alanda, çay ve kahve gibi ürünlerin uygun fiyatlarla sunulacağı Vagon Kafe de hizmete açılacak.
Yeni bir çekim merkezi
Toplamda 2 bin metre uzunluğunda olan bu alan, proje tamamlanmamış olmasına rağmen şimdiden Buca sakinlerinin uğrak noktası haline gelmiş durumda. Bucalılar, projeyi büyük bir memnuniyetle karşılayarak Buca Belediyesi’ne teşekkür etti ve semtin çehresinin değiştiğini dile getirdi.
Buca Belediye Başkanı Mimar Görkem Duman, yapılan çalışmanın ilçeyi daha yaşanabilir kılacağına ve Buca’nın sosyal hayatına büyük katkı sağlayacağına inandığını belirterek, projeyle ilgili şunları söyledi:
“Uzun yıllardır atıl olan bir alanı günümüzle buluşturuyoruz. Yeni bir nefes alanı yaratarak değerli Bucalıların hizmetine sunacağız. Tarihi demiryolu hattı ilçede eski Buca ruhunu yaşatan önemli bir alan. Bu çalışmamız, Buca’nın geçmişine saygı projesi olacak. Hepimizin hatıralarında önemli izler bırakan bu noktayı yeniden ilçemize kazandıracağımız için çok mutluyuz. Ayrıca, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin hemen yanı başında bulunan 5 dönümlük alan için de öğrenci odaklı modern bir proje hazırlıyoruz. Bu projede, tarihi istasyon binası yenilenerek öğrenci lokantası ve kitap kafeye dönüştürülecek. İlçede hayata geçirdiğimiz çalışmalarda, kent belleğinden, tarihinden ve dokusundan kopmadan çevreye uygun bir şekilde ilerlemeye özen gösteriyoruz. Bu tutumumuz diğer çalışmalarımız için de devam edecektir.”
Proje kapsamında neler yapılıyor?
Projenin ilk alanı, tarihi tren istasyonundan Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’ne kadar uzanıyor. Bu 305 metrelik alanda bin 450 metrekarelik bir yeşil alan oluşturulurken, demiryolu hattının bazı bölümlerinde raylar açıkta bırakılarak nostaljik bir dokunuş yapılmış. Ayrıca, alanda 40 araçlık bir otopark da yapılıyor.
İkinci alan ise Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nden Hipodrom Kavşağı’na kadar uzanan 1.250 metrelik bölgeyi kapsıyor. Bu alanda bisiklet yolları ve yumuşak zemin olarak adlandırılan yürüyüş yolları oluşturulmuş. Ayrıca, bir adet basketbol sahası, iki adet fitness alanı ve yaşlı grupları için egzersiz alanları gibi çeşitli sosyal donatılar yer alıyor. Burada, 23 araçlık otopark ve 4 bin metrekarelik yeni bir yeşil alan da yapılacak. Alanın peyzajında farklı tip ağaçlar, çiçekler ve bitkiler kullanılarak, doğa dostu bir ortam yaratılması hedefleniyor.
Projenin üçüncü alanı ise, Şirinyer Hipodrom Kavşağı'ndan İzban İstasyonu’na kadar uzanıyor. Bu 350 metrelik mesafede, tarihi demiryolu hattının korunmasına özen gösterilmiş. Raylar ve ahşap traversler açıkta bırakılarak hattın geçmişi yaşatılmaya çalışılmış. Hattın içine, zeytin ağaçları ve diğer bitkiler dikilerek bölgeye yeşil bir görünüm kazandırılmış. Ayrıca, hattın sağ kolunda, 1.400 metrekarelik yeşil alan oluşturulacak ve peyzaj çalışmaları yapılacak.