Son Mühür - Osman Günden / Türkiye’nin en donanımlı Yerel Tohum Merkezi’ni kurarak yerel tarımın sürdürülebilirliğine öncülük eden Muğla Büyükşehir Belediyesi, bu alandaki faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyor. Belediye, envanterine eklediği 980 farklı ata tohumundan elde edilen yerel tohumları her yıl ülke geneline dağıtmaya devam ediyor. 2025 yılında 3 milyon yerel tohumun dağıtımıyla birlikte toplamda 22 milyon tohumun Türkiye’nin dört bir yanındaki topraklara ulaştığı bildirildi.
Yerel Tohum Merkezi bilim ve üretimle destekleniyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganıyla kurduğu Yerel Tohum Merkezi, 4 bin 700 metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Merkezde Yerel Tohum Deneme Parselleri, Tıbbi-Aromatik Bitki Parselleri, Eğitim Alanları, Distilasyon Tesisi ve üç adet laboratuvar bulunuyor.
Merkezde kayıt altına alınan yerel tohumlar, önce doğrulama ekimlerinden geçiriliyor ve ardından laboratuvar ortamında analiz edilerek her yıl ülke genelinde dağıtılıyor. 2025 yılı içinde 3 milyon ata tohumu, Türkiye’nin 81 iline gönderildi. Bugüne kadar 22 milyon yerel tohumun 81 ilde toprakla buluştuğu belirtildi.
Kallem: “980 farklı çeşit tohumu geleceğe taşıyoruz”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Buket Kallem, Yerel Tohum Merkezi’ndeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kallem, şu açıklamalarda bulundu:
“Yerel tohum merkezimizde 980 farklı çeşit yerel tohum bulunuyor. Bu tohumlar vatandaşlarımızdan bize ulaştıktan sonra önce detaylı bir kontrolden geçiyor. Öncelikle herhangi bir hastalık ya da zararlı taşıyıp taşımadığını inceliyoruz. Ardından, gerçekten yerel tohum olup olmadığını laboratuvar ortamında teyit ediyoruz. Bu süreçten sonra ise üretime başlıyoruz. Bir sezon içerisinde milyonlarca tohum üretiyoruz. Bugüne kadar merkezimizde üretilen 22 milyon yerel tohum, Türkiye’nin 81 iline ulaştırıldı. Ayrıca yerel tohumların geleceğini güvence altına almak amacıyla, -196 derecede şoklayarak ömür boyu saklanmalarını sağlıyoruz. Bu çalışmaları üniversitemizle iş birliği içinde yürütüyoruz. Merkezimizde bu süreçlere hizmet eden üç ayrı laboratuvar bulunuyor ve her yıl, sezonun başlamasıyla birlikte Şubat ayında vatandaşlarımıza ve tüm Türkiye’ye yerel tohum dağıtımını gerçekleştiriyoruz.”
Başkan Aras: “Ata tohumları tarımsal bağımsızlığımızın teminatıdır”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras ise açıklamasında, ata tohumlarının korunmasının tarımsal sürdürülebilirlik ve toprakların geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Başkan Aras, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yerel tohum yani atalarımızın bize en değerli mirası tohumlarımızı korumak, topraklarımızı bu tohumlarla buluşturmak bizlerin en önemli görevidir. Bu tohumlarımızı koruyarak gelecek nesillere aktarmak, sadece bir görev değil, aynı zamanda tarımsal bağımsızlığımızın da teminatıdır. Muğlamıza özgü, büyüklerimizin göz nuru ile sandıklarda sakladıkları yerel tohumlarımız Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezinde bizlere emanet. Bugüne kadar 980 yerel tohumumuzu envanterimize ekledik. Testleri yapılan yerel tohumlarımızı çoğaltarak 2025 yılında 3 Milyon yerel tohumu dağıtımı gerçekleştirdik. Tarım kenti Muğlamızın verimli topraklarından elde ettiğimiz yerel tohumlarımız tüm Türkiye’de toprakla buluştu. Yerel tohum konusunda farkındalık yaratmak, geleneksel tarımı teşvik ederek doğal ve sağlıklı üretimi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Tarımsal mirasımıza sahip çıkan tüm üreticilerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dünya kenti Muğlamızda yerel tohumumuzun, toprağımızın kıymetini bilerek üreten köylümüze destek olmaya, tarıma destek vermeye devam edeceğiz.”