İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) 131’inci toplantısı, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ile kentteki iş dünyasının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda, İzmir Vakfı Genel Müdürü Deniz Karaca, “İzmir Kent Kimliği” konulu bir sunum yaparken, Arkas Kültür ve Sanat Direktörü Müjde Unustası da “Arkas Sanat Merkezleri” hakkında bilgi verdi.

Hilton Oteli’nin akıbeti ne olacak?

Toplantıda İzmir’in önemli simgelerinden biri olan Hilton Otelinin geleceği gündeme geldi. Başkan Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesinin hissedarı olduğu otelin durumu hakkında; “Hilton Oteli’nin akıbeti ile ilgili birkaç kişi oteli yıkıp yeniden yapmayı düşünüyor. Ama henüz kesinleşmedi. Sadece hisseler bir elde toplanmaya çalışılıyor. Belki belediyenin hissesini de satabiliriz.” sözleri ile Hilton Oteli’nin geleceği hakkında farklı seçeneklerin değerlendirildiğinin ve belirsizliğin devam ettiğinin sinyalini verdi. 

Basmane Çukuru için nitelikli proje hazırlandı

Toplantının en dikkat çeken açıklamalarından biri de İzmir’in en önemli kronik sorunlarından biri olan Basmane Çukuru’yla ilgiliydi. Tugay, yıllardır kentsel dönüşüm açısından önemli bir proje olarak gündemde olan bölgedeki çalışmalara dair önemli bilgiler verdi. Başkan Tugay, koruma kurulu tarafından onaylanan yeni plan notlarına dair konuşarak “Basmane Çukuru için nitelikli bir proje hazırlandı. Konakta yıkılan eski belediye binası ile ilgili uygulama projesinin ön hazırlık çalışması bitmek üzere. Takvimimiz beklediğimiz gibi işlerse Aralık sonuna doğru protokolümüzü imzalayacağız. İhaleye çıkılacak. İkisi de yapılacak. İzmir’in kronik sorunlarından biriydi, çözülmüş olacak.” dedi.
Tugay, projeyle ilgili ayrıntıları da paylaştı ve “Projeyi herkesin merak ettiğini tahmin ediyorum ama öyle çok yüksek ve çirkin bir bina değil. Nitelikli bir proje hazırlandı” diyerek, bölgenin geleceğine dair umut verici bir açıklama yaptı. 

Körfez Çalıştayı ve İzmir’in çevre çabalarıKörfez Çalıştayı ve İzmir’in çevre çabaları

Başkan Tugay, Körfez Çalıştayı’nın da verimli geçtiğini ve çalıştaydan çok önemli sonuçlar elde ettiklerini belirtti. İzmir Körfezi’nde yaşanan çevre sorunlarına dair de önemli adımlar atıldığını vurgulayan Tugay, 4. faz ve yağmur suyu ayrıştırma çalışmalarının hızla ilerlediğini, ayrıca dip taraması için yapılan ihalenin ikinci etabının Aralık ayında yapılacağını söyledi. Tugay, “Dip tarama çalışmaları Körfez’deki sirkülasyonu artıracak. Arıtma kapasitesinin artması ve dip tarama çalışmaları sayesinde önümüzdeki yıl daha temiz bir Körfez’i göreceğimizi düşünüyoruz. Alg patlamasıyla ilgili de önden müdahaleyi hangi yöntemlerle yapabileceğimize dair artık elimizde bilgi var. Bu sene yaşadığımız o korkunç durumu önümüzdeki yıl yaşamayacağımızı düşünüyoruz. Çok dikkatli olacağımız bir konu” şeklinde konuştu.

İzmir’in geleceği için planlı adımlar

Başkan Tugay, İzmir’in geleceği için planlı adımlar attıklarının altını çizdi. Kentsel dönüşüm alanında önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Tugay, İstanbul’la iş birliği yaparak sosyal konut projeleri üzerine çalıştıklarını ve bazı yerlerde toplu konut yapma planlarının olduğunu duyurdu.
“Halihazırda bazı yerlerde sosyal, toplu konutlar yapmak için yerler belirledik. Arttırabildiğimiz kadar arttıracağız. Trafikle, ulaşımla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 2074 vizyon çalışmamız devam ediyor” diyerek, İzmir’in geleceğine dair uzun vadeli bir planlamanın sürdüğünü söyledi.

Botanik EXPO 2027’de İzmir’de yapılacak

Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’su (Botanik EXPO) için de İzmir’in hazırlıkları sürüyor. Başkan Tugay, EXPO ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir önerisi olduğunu belirterek, “Olumlu gidiyor. Kesin karar verilmedi. 2027 içinde yapılacak diye taahhüdümüz var. Yer konusunu netleştiremedik. EXPO Yönetim Kurulu İzmir’e gelecek, değerlendirme yapılacak” açıklamasında bulundu.

İzmir kent kimliği ve sanat çalışmaları

Toplantının sonunda İzmir Vakfı Genel Müdürü Deniz Karaca, “İzmir Kent Kimliği” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, İzmir’in tarihsel, kültürel ve ticari değerlerine vurgu yapılarak, şehri daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve marka değeri yüksek bir kent haline getirme çabalarından bahsedildi. Karaca, İzmir’in diğer şehirlere örnek teşkil eden bir yaşam merkezi olma yolunda ilerlediğini belirtti.
Arkas Kültür ve Sanat Direktörü Müjde Unustası ise, İzmir’deki sanat rotasını oluşturma planlarından bahsetti. Arkas Sanat Merkezleri'nin ev sahipliği yaptığı sanat eserlerinin titizlikle korunmasının yanı sıra, İzmir’de bir sanat rotası oluşturulabileceği vurgulandı.

İEKKK Çalışma Grubu üyeleri

Toplantıda ayrıca, İzmir’in ekonomik kalkınma süreçlerine katkı sağlamak adına önemli bir rol oynayacağı öngörülen İEKKK Çalışma Grubu üyeleri de oy birliğiyle kabul edildi. Kurul; İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, EGİAD ve İEKKK Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Tezcan, İzmir Vakfı Genel Müdürü Deniz Karaca, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Erçin Güdücü, ESBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler, EGİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Ferrah Saraçoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İbrahim Cumhur İşbırakmaz, İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer, EGİAD Genel Sekreteri Dr. Murat Çelik, EBSO Genel Sekreteri Mustafa Kalyoncu, İZTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, BASİFED Genel Sekreteri Münir Sirhan Özen, ESİAD Genel Sekreteri Özlen Kavalalı, İZSİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Erdem, İESOB Genel Sekreteri Serkan Ceylan, İZİKAD Genel Sekreteri Sima Ulaş’tan oluştu.

Muhabir: Osman Günden