Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı. Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Orta Vadeli Program'ı açıklıyor. 

OVP'de büyüme tahminlerinin düşürüldüğü görüldü. Bunun haricinde enflasyon tahminleri ise yükseldi. 

Yılmaz, tek amacın enflasyonda tek rakamların görülmesi olduğunu söyledi.

Cevdet Yılmaz'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle; 

"Bugün burada, Türkiye ekonomisinin gelecek üç yılını şekillendirecek Orta Vadeli Program’ın (OVP) politika çerçevesini, hedeflerini ve uygulama araçlarını sizlerle paylaşmak amacıyla toplandık. Programımız, ekonomik büyüme, istihdam, finansal ve fiyat istikrarı gibi kritik alanlarda nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi ortaya koyacaktır. 

Bu Programın amacı, makroekonomik politikaları belirlemek, temel ekonomik göstergeleri, gelir-gider tahminlerini, bütçe dengesini ve borçlanma durumunu ele almaktır. Ayrıca, kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını da içermektedir. 

OVP, makroekonomik politika çerçevesi ve hedeflerinin yanı sıra öncelikli reform alanlarını ve bu reformların takvimini belirlemektedir. Bu kapsamda, ekonomik istikrarı sağlamak ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemek amacıyla belirlenen politikalar ve reformlar, önümüzdeki üç yıl için ekonomimizin yol haritasını oluşturacaktır. 

Bu kapsamlı ve katılımcı süreçle, siyasi sahiplenmenin yanı sıra OVP'nin tüm kesimler tarafından benimsenmesini ve uygulanabilirliğinin artırılmasını hedefliyoruz. 2025-2027 dönemini kapsayan OVP hazırlıkları belirli bir takvim çerçevesinde planlanmış ve adım adım ilerlemiştir."

OVP'de beklentilerinde TÜFE yükseldi, büyüme düştü

Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’da büyüme beklentilerinin düşürüldüğünü, enflasyon beklentilerinin ise artırıldığını belirtti. 

2024 yılı için enflasyon tahmini, önceki yüzde 33’ten yüzde 41,5’e yükseldi. 2025 yılı için TÜFE beklentisi, yüzde 15,2'den yüzde 17,5'e çıkarıldı. 2026 yılı için enflasyon hedefi yüzde 8,5'ten yüzde 9,7'ye yükseltilirken, 2027 yılı için enflasyon hedefi yüzde 7 olarak belirlendi. 

OVP'de açıklanan tahminlere göre, 2024 yılı için büyüme tahmini yüzde 3,5 olarak belirlendi; bu, önceki Orta Vadeli Program’daki yüzde 4'lük büyüme öngörüsünden bir düşüşü ifade ediyor. 

2025 yılı için büyüme tahmini yüzde 4 olarak belirlenirken, bu oran bir önceki programda yüzde 4,5 olarak öngörülmüştü. 2026 yılı için büyüme tahmini yüzde 4,5; 2027 yılı için ise yüzde 5 olarak öngörülüyor. 

Tahminlere göre işsizlik düşecek: Yüzde 9.6 hedefleniyor

OVP’de işsizlik oranı tahmini 2025 yılında yüzde 9,6'ya sonraki yılda yüzde 9,2 ve 2027 yılı için de yüzde 8,8'e indirildi. 

Yılmaz işsizlikle alakalı olarak, "Son bir yılda istihdam güçlü artışını sürdürürken işsizlik oranları önemli düzeyde gerilemiştir. 2023'ün ikinci çeyreğinde 31 milyon 556 bin kişi olan istihdam, 2024 yılının ikinci çeyreğinde 32 milyon 661 bin kişiye ulaşmıştır. Son 1 yılda 1 milyon 105 bin ilave istihdam imkanı oluşmuştur. Bu artış, ekonominin farklı sektörlerinde istihdam olanaklarının arttığını ve işgücüne katılımın desteklendiğini göstermektedir. Diğer yandan, işsizlik oranlarına baktığımızda, 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9,7 olan işsizlik oranı, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8,8'e gerilemiştir. İşsizlik oranındaki bu düşüş, istihdam artışının ve ekonominin genel olarak güçlenmesinin bir sonucudur. İstihdamdaki artış ve işsizlikteki düşüş, uygulanan ekonomi politikalarının etkinliğini ortaya koymaktadır. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması yönündeki bu olumlu eğilimlerin, yeni OVP döneminde de devam etmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Hedef bütçe açığını daraltmak

2023 yılı için Bütçe Kanunu ile öngörülen bütçe açığı yüzde 3,5 iken, yaşanan deprem felaketi ve bunun ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle Eylül ayında Orta Vadeli Program'da yüzde 6,4 oranında bir bütçe açığı tahmini yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, uygulanan maliye politikaları sonucunda 2023 yılının Aralık ayı itibarıyla bütçe açığının yüzde 5,2'ye gerilediğini açıkladı.

Yılmaz, bu rakamın yüzde 3,6'lık kısmının doğrudan deprem etkisinden kaynaklandığını belirtti. Ancak, bu harcamaların geçici nitelikte olduğunu ve yapısal dengeyi bozmadığını ifade etti. Ayrıca, depreme yönelik harcamaların büyük kısmının yatırım niteliğinde olduğunu sözlerine ekledi.

"Enfaslyonu tek haneye düşürmek yüksek büyüme için olmazsa olmaz"

Toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklamalarad bulundu ve Orta Vadeli Programı değerlendirdi.

1200X675 Cmsv2 07818D33 E147 5462 85A4 87D8B188E58E 8675024.Jpg

Mehemt Şimşek, enflasyonun tek haneye indirilmesinin yüksek büyüme için olmazsa olmaz bir ön koşul olduğunu söyledi.

Şimşek, "Kısa vadede bizim temel önceliğimiz dezenflasyon. Sürdürülebilir yüksek büyüme, dolayısıyla aslında kalıcı refah artışı için  mutlaka ve enflasyonu düşük tek hanelere indirip orada tutacak yani fiyat  istikrarını sağlamamız lazım." dedi.

"Doğrudan vergilerin payını arttırıyoruz"

Hazine ve Maliye Bakanı doğrudan vergilerin payının arttırılarak vergide adaletin sağlanması için önemli adımlar attıklarını söyledi.

Şimşek, "Kısa vadede temel önceliğimiz enflasyonun düşürülmesidir. Türkiye'nin önü açık, dezenflasyonla birlikte büyüme yükselecek. Doğrudan vergilerin payını artırmak, vergide adaleti sağlamak için önemli adımlar atıyoruz. Vergide adaleti sağlamaya yönelik hiçbir dönemde olmadığı kadar son bir yıl içerisinde bir çaba var." dedi.

"Muhalefet yükü vatandaş çekiyor diyor ancak gerçek bu değil"

Mehmet Şimşek, muhalefetin söylemlerine de değindi ve yanıt verdi.

Ekonomik tablonun sorunlarını vatandaşın çektiğini söyleyen muhalefete karşı çıkan Şimşek gerçeklerin böyle olmadığını söyledi.

Bunun haricinde Şimşek "Bu sene çok uluslu şirketlere asgari yüzde 15 kurumlar vergisi getirdik. YİD ve KÖİ kapsamında yapılan projelerde kurumlar vergisini yüzde 30'a çıkardık. Vergide adaleti tahsis etmek için vatandaşa yüklememek için örnektir. KKM kapsamındaki mevduata şirketler ve bireysel hesaplar için vergi uygulamasına başladık." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi