Resmi Gazete’de yayımlanan 2025-2027 Orta Vadeli Program (OVP), ekonominin yanı sıra sosyal güvenlik sistemine yönelik önemli değişiklikleri içeriyor. Programda, özellikle 2025’in ikinci çeyreğinde uygulanacak önlemlerle, sosyal güvenlik sisteminin bireylerin istihdamda kalmalarını teşvik eden, adalet ve aktüeryal dengeyi ön planda tutan düzenlemelerle güçlendirilmesi hedefleniyor.


Hürriyet’tte yer alan habere göre, ekonomi bürokrasisi, sosyal güvenlik sistemindeki mali sürdürülebilirliği sağlamak adına farklı alternatifleri değerlendiriyor. Masadaki seçenekler arasında, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden genel sağlık sigortası primi alınması fikri ön plana çıkmış durumda. Yetkililer, bu formülün hâlâ tartışma aşamasında olduğunu, ancak belirli bir yaşa kadar emekli olup çalışmaya devam edenlerden GSS primi alınmasının bir seçenek olarak değerlendirildiğini belirtti.


Halen emeklilik dönemine kadar çalışanlardan yüzde 12.5 oranında genel sağlık sigortası primi kesiliyor. Bu primin yüzde 7.5’i işveren tarafından, yüzde 5’i ise çalışan tarafından ödeniyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden ise sadece sosyal güvenlik destek primi kesiliyor ve GSS primi alınmıyor. Yeni tartışılan modelle birlikte, emekli maaşı alarak çalışanların da belirli bir yaşa kadar genel sağlık sigortası primi ödemesi gündemde. Yaş sınırına dair net bir karar henüz bulunmamakla birlikte, 55-60 yaş aralığının sınır olarak belirlenebileceği ifade ediliyor.
 

Kaynak: Haber Merkezi