EKONOMİ HABERLERİ

Çalışanların yüzde 75'i işinden memnun değil

İŞKUR ve Kariyer.net verilerine göre, 2024 yılında en çok çalışan ihtiyacı sağlık, yapı ve üretim sektörlerinde görüldü. 2025'te ise işgücü piyasasında şirketlerin yüzde 50'si eleman alımı planlarken, adayların yüzde 75'i iş değiştirmeyi hedefliyor.

SON MÜHÜR- Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) yayımladığı verilere göre, Aralık ayında işverenlerin kuruma bildirdiği açık pozisyon sayısı 158 bin 410 oldu. 2024 yılı genelinde ise bu rakam 2 milyon 566 bin 31’e ulaştı. En fazla açık pozisyon, imalat sanayisi sektöründe bulunurken, meslek bazında en çok ihtiyaç duyulanlar özel güvenlik görevlisi, turizm ve otelcilik elemanları ile garsonlar oldu.

"En çok çalışan ihtiyacı duyulan sektör sağlık ve üretim oldu"

Türkiye’nin en popüler iş ilanı platformlarından biri olan Kariyer.net’in CEO’su Fatih Uysal, her yıl ortalama 1.9 milyon kişinin iş bulmasına doğrudan katkıda bulunduklarını belirterek 2024 yılına dair öne çıkan sektörler ve pozisyonlar hakkında bilgi verdi. Bu yıl en çok çalışan ihtiyacı duyulan sektörler yapı, sağlık ve üretim olduğunu söyleyen Uysal,  “Pozisyon bazında incelediğimizde ise finans sektörüne yönelik ilanlar başı çekiyor. Muhasebe uzmanı, ön muhasebe elemanı ve finans uzmanı gibi roller en çok aranan pozisyonlar arasında yer alıyor. Finansı satış pozisyonları takip ediyor. Satış uzmanı, satış mühendisi ve satış yöneticisi gibi roller için şirketlerin ihtiyaçları dikkat çekiyor.

İdari işler alanında satın alma uzmanı, yönetici asistanı ve idari işler uzmanı gibi pozisyonlar öne çıkıyor. Bu durum şirketlerin operasyonel süreçlerde yetkinlik arayışını sürdürdüğünü gösteriyor" dedi.

Yüzde 75'i iş değiştirecek

2025 yılına dair öngörü oluşturabilmek adına da aralık ayında bir araştırma gerçekleştirdik. HR Pulse Q4 2024 araştırmamıza göre hem işverenler hem de adaylar için daha hareketli bir dönem olacağını söylemek mümkün. Şirketlerin yaklaşık yüzde 50’sinin çalışan sayılarını artırmayı planlaması ve adayların yüzde 75’inin iş değiştirme hedefi, işgücü piyasasında 2025 yılında belirgin bir hareketlilik yaşanacağının göstergesi”