Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, uluslararası işgücü politikası çerçevesinde çalışma izni başvurularının değerlendirildiği ifade edildi. Bu politikaya göre, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu işgücünün öncelikle yerli kaynaklardan sağlanması hedefleniyor; eğer bu mümkün olmazsa, uluslararası işgücünün tamamlayıcı rolünden yararlanılması esas alınıyor.
Açıklamada, bunun Türkiye'nin kalkınması ve küresel rekabette geride kalmaması için bir zorunluluk olduğu vurgulandı. Eğitim, mesleki deneyim, bilim ve teknolojiye katkı, yatırım, ihracat veya istihdam düzeyi gibi kriterler doğrultusunda nitelikli işgücü ya da yatırımcı olarak değerlendirilen yabancıların ülkeye kazandırılması, bu kişilerin sağlayacağı katma değerin Türkiye'nin gelişimi açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.
Açıklamada, uluslararası işgücü hareketlerinin yönetiminin, bazı alanlarda kolaylaştırıcı, diğerlerinde ise koruyucu önlemlerle dengeli bir şekilde yürütülmesinin ülke çıkarları açısından önemli olduğu ifade edildi.
Yeni çalışma izni kriterleri belirlendi
Açıklamada, küresel, bölgesel ve ulusal gelişmelerin Türkiye'nin küresel konumunu ve iş gücü piyasasının dinamiklerini zamanla değiştirdiği vurgulandı. İşte detaylar...
"Bu kapsamda başta 12. Kalkınma Planı olmak üzere üst politika belgelerinde çizilen çerçeve, sektör/meslek/iş temelinde yapılan analizler, sektör temsilcilerinin talepleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri, idari kayıt ve veriler ile benzeri hususlar dikkate alınarak ihtiyaçlar doğrultusunda; nitelikli yatırımcı ve iş gücünün ülkemize çekilmesi, yerli iş gücü arzının sınırlı kalması sebebiyle ihtiyacın karşılanamadığı alanlarda yabancı iş gücünden tamamlayıcı mahiyette faydalanılması, yerli iş gücüyle ihtiyacı karşılanabilen sektör/meslek/işler bakımından da koruyucu tedbirler alınması ve kayıtlı istihdamın artırılması amaçlarıyla çalışma izni değerlendirme kriterleri güncellenmiştir.
Çalışma izni değerlendirme kriterleri güncellendi
Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 22. maddesi gereğince, 'Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri' 1 Ekim tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile, genel değerlendirme kriterleri olarak bilinen istihdam, ücret ve mali yeterlilik kriterleri güncellenirken, çeşitli sektör ve meslekler için gerekli koşullar da yeniden belirlendi.