Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde devam eden kazı çalışmalarında, kullanıldıktan sonra çöpe atılan 1700 yıllık seramik lazımlıklar gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, bu buluntuların evlerdeki gündelik yaşamı aydınlatmada önemli veriler sunduğunu belirtti.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığındaki 25 kişilik ekip, Assos'ta yürütülen kazılarda, antik kentin çöplük alanında bulunan lazımlıkların pişmiş topraktan yapıldığını ve bir kısmının hala kullanılabilecek durumda olduğunu vurguladı.
Çöplükler Gündelik Yaşamı Aydınlatıyor
Prof. Dr. Arslan, "Nymphaeum adını verdiğimiz yapı, Agora'nın doğusunda yer alıyor. Bu yapının etrafındaki alanlar, evlerde kullanılan çanak çömleklerin ve diğer atıkların atıldığı bir çöplük olarak kullanılmış" dedi. Çöplük alanında yapılan kazılar, ev yaşamının detaylarını anlamak için kritik önem taşıyor.
Kazı çalışmalarında elde edilen seramiklerin istatistiksel verileri toplanarak, onarımları ve restorasyonları yapılıyor. Prof. Dr. Arslan, "Bulunan eserlerin hepsi kırık. Ancak yürütülen sistemli çalışma sayesinde parçaları bir araya getiriyoruz. Bu çöplüğün tarihi M.Ö. 2-4. yüzyıllara ait. Bu nedenle bu kapların Geç Roma Dönemi'ne ait olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.