GÜNDEM HABERLERİ

Çanakkale Boğazı gemi geçişlerine kapatıldı

Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis nedeniyle çift yönlü transit gemi trafiği geçici olarak yapılamıyor.

Boğaz açıklarında sabaha karşı etkisini artıran sis, denizdeki görüş mesafesinin düşmesine neden oldu.

Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğünce, kuzey ve güneyden seyir halindeki gemilerin kaptanlarına, telsiz anonsuyla boğazın saat 06.17 itibarıyla çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldığı duyuruldu.

Sisin etkisini kaybetmesinin ardından gemi trafiğinin normale döneceği belirtildi.

Boğazda yerel feribot seferlerinde de zaman zaman aksamalar yaşanıyor.

Çanakkale Boğazı Nedir?

Uluslararası deniz taşımacılığı esnasında kullanılan ve en dar boğazlar arasında yer alan Çanakkale Boğazı, Marmara ile Ege'yi birbirine bağlamaktadır. Bu özelliği en önemli özellikleri arasında yer almaktadır. Boğazın uzunluğu 61 kilometre yani 38 mile tekabül etmektedir. Genişliği ise 6 kilometre kadar, ortalama olarak ise 55 metre derinliğine sahip olan bir boğaz olarak bilinmektedir. En önemli olan kısmı Çanakkale Savaşı Gelibolu Tarihi Alandan meydana gelen Gelibolu Yarımadası kadar uzanan boğazın kuzey kıyısının pek çok yeri seyrek yerleşim yeri olarak bilinir, Biga Yarımadası boyu uzanan güney kıyıları ise yerleşim alanı olarak daha yoğun olan yerler olarak bilinir. Boğazın en dar olarak bilinen yerinde ise 180.000 nüfusa sahip olan Çanakkale'nin il merkezi bulunur.

Hangi Jeolojik Zamanda Oluşmuştur?

İstanbul coğrafyası ve genel olarak 4. jeolojik zamanda oluşan boğazlar olarak tanımlanabilir. Pek çok açıdan önemli olan ve birçok özelliği bulunan Çanakkale Boğazı, belirli nedenlere bağlı olarak oluşmuştur. Zaman olarak ise 4. jeolojik zamanda gelişme göstermiş ve ortaya çıkmaya başlamıştır.