ÇANAKKALE HABERLERİ

Çanakkale’de barajlar su seviyesinde artış gösterdi: Çiftçiler rahatladı

Son yağışlarla birlikte Bayramiç ve Atikhisar Barajlarındaki su seviyesi artarken, çiftçiler 2025 yılına umutlu başlıyor.

Çanakkale'nin barajlarında yaşanan su seviyesi düşüşü, son yağışlarla birlikte önemli bir artış gösterdi. Bayramiç ve Atikhisar barajlarının doluluk oranları, özellikle çiftçilerin yüzünü güldürüyor. İşte Çanakkale'deki barajların güncel durumu ve bu durumun tarıma etkisi:

Bayramiç Barajı'nda Su Seviyesi Yükseldi: Kuraklık Sonrası Artış

Çanakkale’nin en büyük barajlarından biri olan Bayramiç Barajı, kuraklık nedeniyle su seviyesinin yüzde 8’e kadar düştüğü bir dönemi geride bıraktı. Ancak son yağışlarla birlikte barajdaki su seviyesi hızla yükseldi ve yüzde 36 seviyesine çıktı.

Bayramiç Barajı, 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip olup, şu an 35 milyon 64 bin metreküplük su kapasitesine ulaşmış durumda.

Atikhisar Barajı'nda Su Seviyesi Artıyor: Çanakkale'nin İçme Suyu Güvence Altında

Çanakkale il merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'ndaki su seviyesi de son yağışlarla birlikte önemli bir artış gösterdi. 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip barajın su miktarı, son yağmur ve kar yağışı ile birlikte 37 milyon 576 bin metreküpe ulaşarak doluluk oranı yüzde 69’a yükseldi. Bu artış, Çanakkale’nin içme suyu ihtiyacını güvence altına aldı.

2025 Yılına Yağışlarla İyi Başlangıç: Çiftçilerin Yüzü Gülüyor

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, 2025 yılına güzel yağışlarla başlandığını ve bunun özellikle çiftçileri sevindirdiğini belirtti. Ünver, “Bu yıl 2024'ün bitişinden itibaren 2025 yılının başlangıcındayız. 2025 yılına yağışlar olarak iyi başladık. Bu yıl çiftçinin ekim diktiği günlerde aylarda çok güzel yağmurlar yağdı. Bu yağmurlar çiftçinin yüzünü güldürdü.

Barajlarımızda ki doluluk oranları hızlı bir şekilde artmaya başladı. Şunu net söyleyebiliriz. Bu yıl çiftçinin başlangıç olarak çok güzel bir yıl oldu. Çünkü çiftçi her diktiği tohumun hepsinin şuan çıkmış durumda. Çünkü çiftçimiz toprağa tohumunu attı, arkasından yağmur yağdı. Şuan tabiat adeta çiftçiye ve yeryüzüne gülüyor durumda. Şuan itibariyle barajlarımız çok güzel gidiyor.

Çanakkale'nin hem içme suyunu hem de tarımsal amaçlı olan Atikhisar Barajımızın doluluk oranı yüzde 69'a varmış durumda. Doluluk oranı nerdeyse 3'te 2'sini geçti. Atikhisar Barajında aşağı yukarı bir ayda yüzde 30 bir artış oldu. Tabi bu hem içme suyunu hem de tarımsal anlamda Çanakkale'yi rahatlattı.

Çanakkale ilimizde baktığımız zaman en az yağış alan baraj olarak baktığımız zaman Gelibolu ve Biga oldu. Çünkü Biga'da hem Bakacak hem de Bayramdere Barajı yüzde 12, yüzde 20'lerde. Tabi bu 2025 yılı için bizi düşündürüyor. Çünkü Biga, Çanakkale ve Türkiye'nin önemli bir üretici sayısını oluşturuyor. Böyle olduğu zamanda 2025 yılında Biga'da tarımsal faaliyetten düşünceliyiz.

Yağışların biraz daha artmasını bekliyoruz. Çanakkale'nin 3 tane ilçesini besleyen Bayramiç, Ezine ve Merkezi besleyen Bayramiç Barajındaki durum gayet iyi. Şuan doluluk oranı yüzde 40'a yaklaştı. Bayramiç Barajının suyu yüzde 8'e kadar düşmüştü.

Bayramiç Barajına şuan hızlı bir şekilde su girişi var. Hem Çanakkale ve hem de Türkiye'nin kalbi olan Kazdağları'na çok güzel kar yağdı. Oradaki eriyen karlar Bayramiç Barajını besliyor. Su olarak Bayramiç Barajını çok güzel besliyor. Tabi bu hem 3 ilçemiz hem de tarımsal faaliyette bulunan meyvecilik dahil olmak üzere hepsini olumlu yönde etkiliyor.

Kışa daha yeni başlıyoruz diye düşünüyorum. Ocak, şubat, mart aylarında Çanakkale'mizde kış oluyor genelde. Onun için ben Atikhisar Barajında, Bayramiç Barajında, Gökçeada olmak üzere Ayvacık Barajında Umurbey'de sıkıntı yok ama bizi şuan bir tek düşündüren Biga barajlarının susuzluğu. Umarım ki ilerleyen günlerde güzel yağış olur. Hem Çanakkale'miz hem de Biga'mızda ki tarımsal üretim yapacak çiftçilerimiz bu sene yağıştan endişe etmezler” dedi.