Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı ve tarihe tanıklık eden Gelibolu Yarımadası, 15 Ağustos'ta çıkan orman yangınının ardından bir süreliğine ziyarete kapatılmıştı. 24 saat süren yoğun müdahale ile kontrol altına alınan yangının etkileri büyük bir titizlikle değerlendirilirken, bölgenin önemli turistik ve tarihi alanları arasında yer alan Kuzey Hattı (Kabatepe Günü Birlik Alanı, Batık Gemi, Mimoza, 57. Piyade Alayı Şehitliği ve Conkbayırı) yeniden ziyarete açıldı.

Yangının Çıkışı ve Müdahale Süreci

15 Ağustos sabahı saat 09.51’de Çanakkale’nin Eceabat ilçesi Büyükanafarta köyü yakınlarındaki ziraat arazisinde başlayan yangın, kısa sürede rüzgarın da etkisiyle ormanlık alana sıçradı. Yangına müdahale etmek üzere Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve çevre illerden gelen takviye ekipler seferber oldu. Havadan 9 uçak ve 12 helikopterle yapılan müdahale, karadan ise 69 kara aracı ve 450 personelin özverili çalışması ile desteklendi. Bu yoğun çabalar sonucunda yangın, 24 saat sonra kontrol altına alındı.

A W270652 02

Tarihi Alanın Kuzey Hattı Yeniden Ziyarete Açıldı

Yangının tamamen kontrol altına alınmasının ardından, yangın sırasında geçici olarak kapatılan Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın Kuzey Hattı tekrar ziyarete açıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “15 Ağustos günü başlayan yangın sebebiyle geçici süreyle ziyarete kapatılan Tarihi Alan'ın Kuzey Hattı (Kabatepe Günü Birlik Alanı, Batık Gemi, Mimoza, 57. Piyade Alayı Şehitliği ve Conkbayırı) ziyarete açılmıştır” şeklinde açıklamada bulundu

Tarihi Alanlar ve Yangının Etkileri

Yangın, Çanakkale Savaşları'nın en önemli anıtsal alanlarına da zarar verdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Anafartalar Kahramanı" olarak tanındığı Conkbayırı, Arıburnu Ovası, Anzak Koyu ve Arıburnu yarlarının bir bölümü alevlerden etkilendi. Toplamda 700 hektarlık alan, yani yaklaşık 980 futbol sahası büyüklüğünde bir orman alanı, yangının etkisi altında kaldı. Tarihi önem taşıyan bu bölgelerdeki orman yangını, Türkiye’nin tarihi mirasını koruma çalışmalarına duyulan ihtiyacı bir kez daha gündeme getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ