İzmir’de iki ayrı restoranda yemek yedikten sonra yaşanan gıda zehirlenmesi vakaları, hijyen koşullarının önemini bir kez daha gündeme getirdi. Gıda Mühendisleri Odası yetkilileri, işletmelerdeki hijyen standartlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çapraz bulaşma riski

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, besin zehirlenmelerinin sıkça karşılaşılan nedenlerinden birinin çapraz bulaşma olduğunu belirtti. Çiğ ve pişmiş gıdaların aynı ekipmanlarla kesilmesinin risk yarattığını vurgulayan Toprak, “Örneğin, pişmiş bir et aynı bıçak ve tahta üzerinde domatesle temas ederse, bakteri bulaşabilir. Bu da ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir” dedi.

Eceninölümü

Gıda zehirlenmeleri İzmir'de artışta

Belçika’dan tatil için Aydın’ın Didim ilçesine gelen Mercankaya ailesi, 13 Nisan 2022’de İzmir Gaziemir’de bir restoranda yemek yedi. Aile Didim’e döndükten sonra anne Hasret Mercankaya ile çocukları rahatsızlandı.

Tedavi altına alınan 5 yaşındaki Ece Melisa Mercankaya, hayatını kaybetti. Adli Tıp raporuna göre küçük kız, besin zehirlenmesine bağlı olarak gelişen pankardit nedeniyle yaşamını yitirdi. Mercankaya ailesinin restoranda patatesli köfte yediği tespit edildi.

Benzer bir olay 28 Aralık’ta Buca’da yaşandı. Servet Polat (60), kızı ve torunuyla birlikte bir işletmede kumpir yedikten sonra rahatsızlandı. Hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edilen Polat, 30 Aralık’ta evinde ölü bulundu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Kumpirden Ölen Kadın

Gıda zehirlenmelerine karşı önlemler

Toprak, tüketicilerin hijyen standartlarına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, restoran seçiminde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme kayıt belgesinin kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işletmelerde personel hijyenine özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Patatesli köfte gibi gıdaların risk taşıyabileceğini ifade eden Toprak, “Patatesin üzerindeki toprak yıkanmazsa bulaşma olabilir. Mayonez gibi ürünler işletmede hazırlanıyorsa, yumurtanın saklama koşulları önemli. Aynı şekilde kıyma, soğuk zincir bozulduğunda risk taşıyor. Et, tavuk ve süt ürünlerinin yeterince pişirilmemesi de zehirlenmeye neden olabilir” diye konuştu.

Gıda zehirlenmesi belirtileri ve yapılması gerekenler

Gıda zehirlenmesi belirtileri arasında kusma, ishal, mide bulantısı ve baş ağrısı yer alıyor. Bu belirtilerin hafif atlatılabileceği gibi tüketilen miktara bağlı olarak ağır da seyredebildiğini belirten Toprak, bol su tüketmenin ve vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmanın önemini vurguladı.

Kaynak: DHA