Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada 2018 yılından bu yana gerçekleştirilen düzenli toplantılarla e-Devlet Kapısı'nda önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. Ulusal veri sözlüğü, veri ihtiyaç envanteri ve bütünleşik hizmet tasarımı gibi pek çok alanda çalışmalar başlatıldığını belirten Yılmaz, yapay zekâ ve büyük veri ile ilgili kararların da bu süreçte hayata geçirildiğini ifade etti.
Dijital Dönüşüm ve Kira Sözleşmeleri
Yılmaz, geçen yıl kabul edilen 12. Kalkınma Planı'nın odağında yeşil ve dijital dönüşüm olduğunu ve bu dönüşümü güçlü bir şekilde sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi. Toplantının ana gündeminin e-Devlet Kapısı'nın ilerleme durumu, uluslararası endekslerdeki konumları ve planlanan yeni çalışmalar olduğunu belirtti.
E-Devlet Kullanıcı Sayısında Artış
E-Devlet Kapısı'nın 1 Ağustos 2024 itibarıyla 66 milyonu aşkın kullanıcıya ulaştığını ve Türkiye'de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 96'sının e-Devlet Kapısı kullanıcısı olduğunu açıklayan Yılmaz, bu rakamın dijital okur yazarlığın yükseldiğini gösterdiğini söyledi. Türkiye, 2024 yılı Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslama Raporu'nda 83 puan alarak 37 ülke arasında 10. sırada yer aldı.
Siber Güvenlik ve Dijital Dönüşüm Hedefleri
Yılmaz, giriş sayısında yüzde 329 artış yaşandığını ve bu başarının vatandaş odaklı hizmet sunumunun bir yansıması olduğunu vurguladı. 2021 yılında açıklanan ulusal yapay zekâ stratejisinin 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planının yayımlandığını belirten Yılmaz, milli teknoloji hamlesi ve dijital Türkiye hedefleri doğrultusunda dijital devlet stratejisi, kamu bulut stratejisi, kamu veri alanı ve ulusal veri stratejisi gibi çalışmaların da hayata geçirileceğini söyledi.
Kira Kontratları ve Yeni Dijital Hizmetler
Yılmaz, e-Devlet Kapısı kullanıcılarının yıl sonuna kadar kira kontratlarını e-Devlet üzerinden yapabileceklerini duyurdu. Ayrıca, "Özel sigortalarım" bütünleşik hizmetinin kademeli olarak geliştirilmesi ile kullanıcıların tüm poliçe bilgilerine tek noktadan erişim sağlayabileceğini ve işlemlerini gerçekleştirebileceğini belirtti. Mobil cüzdan uygulamasının da devreye alınacağını ve kullanıcıların internetin olmadığı ortamlarda dijital cüzdanlarına aktardıkları verileri kamu hizmetlerinden faydalanırken kullanabileceklerini söyledi.
Belediye Hizmetlerinde Dijitalleşme
Yılmaz, belediye hizmetlerinin kategorize edilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, yerel yönetimlerin dijital hizmetlerine standart getirildiğini ve belediye hizmetlerinin 12 kategori altında sunulmasının sağlandığını belirtti. Bugün itibarıyla e-Devlet Kapısı'nda 494 belediyeye ait 3.981 dijital hizmet sunulduğunu açıkladı.
Bu yeni dönemde, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılabilmesi, dijital dönüşüm ve bürokrasinin azaltılması adına atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.