Fransa Dışişleri Bakanlığı, son yıllarda artan karşılıklı gözaltıların da etkisiyle ilişkilerin gerildiği Cezayir'in, 12 Fransız konsolosluk görevlisinin 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini talep ettiğini açıkladı.
''Haksızlık''
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Cezayir'in 12 Fransız konsolosluk çalışanını 48 saat içinde sınır dışı etme kararını "haksız" olarak değerlendirdi. Barrot, bu kararın, Fransa’da üç Cezayir vatandaşının ciddi suçlamalarla gözaltına alınmasına bir tepki olarak alındığını ifade etti. Cezayir makamlarını bu karardan geri adım atmaya çağıran Barrot, iki ülke arasında diyaloğu yeniden tesis etmeye çalıştıkları bir dönemde bu tür adımların ilişkileri daha da zedeleyeceğini belirtti. Ayrıca, "Devam eden yasal süreçlerle ilgisi olmayan bu sınır dışı kararından vazgeçmelerini istiyoruz" dedi.
''Yanıt vermekten başka seçeneğimiz kalmayacak''
Barrot, Paris yönetiminin Cezayir ile gergin ilişkiler kurma niyetinde olmadığını belirterek, "Cezayirli yetkililerden bu sınır dışı kararlarını gözden geçirmelerini talep ediyorum. Fransız yetkililere yönelik bu yaklaşım sürerse, karşılık vermek zorunda kalacağız" şeklinde konuştu.
Eski koloniler ayaklandı
Fransa ile eski sömürgeleri arasında son yıllarda diplomatik ve siyasi gerginlikler artış gösterdi. Fransa’nın hâlâ koloni vergisi aldığı Afrika ülkeleri arasında yer alan Burkina Faso, Mali ve Nijer, Fransız diplomatları sınır dışı etmişti. Bu ülkeler, Fransız yetkililerin iç işlerine müdahale ettiğini öne sürerek, yalnızca diplomatların değil, Fransız askeri birliklerinin de ülkelerinden ayrılmasını talep etti. Eylül 2022’de Burkina Faso’da gerçekleşen darbeyle başa gelen cunta yönetimi, 1960 yılına kadar koloni yönetimini sürdüren Fransa’yla arasına mesafe koydu.
Darbenin ardından geri çağrılan Fransız büyükelçi henüz Ouagadougou’ya dönmedi. Nisan 2024’te ise Burkina Faso, ülkede “yıkıcı faaliyetlerde” bulundukları gerekçesiyle üç Fransız diplomatı sınır dışı etti. Denize kıyısı olmayan ve dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olarak bilinen Mali ile Fransa arasındaki ilişkiler de, Ağustos 2020’de ordunun yönetime el koymasından bu yana giderek gerildi. O dönem Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Mali’deki cunta yönetimini “meşru olmayan” ve “kontrolden çıkmış” şeklinde tanımlamıştı. Bu açıklamalara tepki gösteren Mali yönetimi, Fransa’nın büyükelçisini sınır dışı etme kararı almıştı