GÜNDEM HABERLERİ

CHP lideri Özgür Özel istediğini aldı! Tüzük Komisyonu'ndan çıkan taslak aynen kabul edildi

CHP'nin merakla beklene tüzük kurultayında, komisyondan çıkan taslak madde madde oylandı. En çok merak edilen ön seçimle ilgili madde dahil komisyonda kabul edilen maddelerin hepsi kabul edildi. Genel Merkez'e yüzde 15 kontenjan tanıyan 52.madde 350 ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

CHP'de parti içi güç savaşında ilk raundunda Özgür Özel liderliğindeki genel merkezin istediği oldu. 81 ilden gelen temsilciyle birlşkte 2 PM üyesi ve aralarında Kemal Kılıçdaroğlu dönemi Genel Başkan Yardımcısı olan Yunus Emre'nin de bulunduğu 3 milletvekilinin yer aldığı tüzük komisyonundan oy birliğiyle çıkan taslak firesiz kabul edildi.

Yüzde 15 kontenjan maddesinde 350 fire...

Tek tek oylanan maddelerde en çok merak edilen ön seçim tartışmalarının yaşandığı 52. maddeydi. Uzun süren tüüzk maratonunda kısmen boşalan salonun ön seçimin oylandığı bölmde yeniden dolduğu görüldü. CHP Genel Merkezi'ne 90 milletvekili demek olan yüzde 15 kontenjan tanınmasını getiren teklif 350 hayır oyuna karşılık çoğunluğun oyuyla kabul edildi. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ve İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu tüzükteki bu maddeyi savunan konuşmalar yaptığı belirtildi.

Yeni tüzükte neler var?

Buna göre parti üyelerinin seçme seçilme hakkını kullanabilmeleri için en az bir yıl üye olma şartı aranacak.
Genel başkan yardımcıları ve genel sekreter seçimi için güvenoyu şartı aranacak, genel başkan vekilliği için protokol şartı getirdi. 
Genel başkan tek başına Parti Etik Kurulu üyelerini belirleyemeyecek. 
Nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye il genel meclis üyeleri, partili belediyeler, belediyelerde çalışanlar ilçe delegeliği için aday olamayacak. 
Danışma kurullarının gündemini MYK belirleyecek. 
Partiye üyelik için ödenen yıllık 12 - 600 TL arasında aidat miktarının '120 TL- 6.000 TL' olarak değiştirildi. 
Kadın kolları ve gençlik kolları kongre ve kurultaylarını iki yılda bir değil, kongre ana kademe ilçe ve il kongreleri ile eşzamanlı olarak yapacak. 
Genel başkanın yokluğunda, MYK’ya başkanın belirlediği genel başkan vekili değil, genel sekreterden başlayarak, Protokol Yönetmeliği ile belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları başkanlık edecek.

Güvenoyu aranacak...

TBMM grup başkan ve başkanvekilleri MYK’da yer alacak, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter için güvenoyu şartı aranacak
Taslağa göre, TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri de Merkez Yönetim Kurulu’nun üyesi sayılacak.
Mevcut genel başkan aday olarak önerilemeyecek, kendi talep ederse aday olabilecek
Milletvekilliği seçimlerinde bir kişi en fazla 3 dönem üst üste seçilebilecek. Dönem süreleri 3 yılı geçmeyen milletvekilleri için bu kural uygulanmayacak. 

En fazla üç dönem...

Yerel seçimlerde ise bir kişi merkez yoklaması yöntemiyle en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek. 
Mevcut tüzükte yüzde 33 olarak belirlenen kadın kotasının ise kademeli olarak önce yüzde 40’a ardından yüzde 50’ye yükseltilmesi önerilsi de kabul edildi.

Büyükşehir sınırları içinde kalan ve nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde partili belediyeler, bunların bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışanlar kongrelerde aday olamayacak ve ilçe kongre delegesi olarak seçilemeyecekler, il/ilçe başkanı ve yönetim kurulu üyesi de olamayacaklar.