GÜNDEM HABERLERİ

CHP'de Tüzük Komisyonu'ndan çıkan tüzük taslağı belli oldu! İşte öne çıkan ayrıntılar...

CHP'de 81 ilden gelen temsilci, PM'den gelen 2 ve Parti Grubu'ndan gelen 3 milletvekilinin katılımıyla çalışmalarını yürüten tüzük komisyonu, taslağa son şeklini verdi. Komisyondan oy birliğiyle geçen taslak 6 Eylül cuma günü kurultay delegelerinin oylarına sunulacak.

CHP'de ana hatlarını partinin eski tüfekleri olan Önder Sav, Adnan Keskin ve Bülent Tezcan'ın çizdiği tüzük taslağına, 86 kişilik tüzük komisyonu tarafından son şekli verildi.

Taslakta öne çıkan maddeler şöyle...
Buna göre parti üyelerinin seçme seçilme hakkını kullanabilmeleri için en az bir yıl üye olma şartı aranacak.
Genel başkan yardımcıları ve genel sekreter seçimi için güvenoyu şartı aranacak, genel başkan vekilliği için protokol şartı getirilecek. 
Genel başkan tek başına Parti Etik Kurulu üyelerini belirleyemeyecek. 
Nüfusu 20 binden fazla olan yerlerde milletvekilleri, belediye il genel meclis üyeleri, partili belediyeler, belediyelerde çalışanlar ilçe delegeliği için aday olamayacak. 
Danışma kurullarının gündemini MYK belirleyecek. 
Partiye üyelik için ödenen yıllık 12 - 600 TL arasında aidat miktarının '120 TL- 6.000 TL' olarak değiştirilmesi önerildi. 
Kadın kolları ve gençlik kolları kongre ve kurultaylarını iki yılda bir değil, kongre ana kademe ilçe ve il kongreleri ile eşzamanlı olarak yapacak. 
Genel başkanın yokluğunda, MYK’ya başkanın belirlediği genel başkan vekili değil, genel sekreterden başlayarak, Protokol Yönetmeliği ile belirlenen sırayla genel başkan yardımcıları başkanlık edecek.

Güvenoyu aranacak...

TBMM grup başkan ve başkanvekilleri MYK’da yer alacak, genel başkan yardımcıları ve genel sekreter için güvenoyu şartı aranacak
Taslağa göre, TBMM grup başkanı ve başkanvekilleri de Merkez Yönetim Kurulu’nun üyesi sayılacak.
Mevcut genel başkan aday olarak önerilemeyecek, kendi talep ederse aday olabilecek
Milletvekilliği seçimlerinde bir kişi en fazla 3 dönem üst üste seçilebilecek. Dönem süreleri 3 yılı geçmeyen milletvekilleri için bu kural uygulanmayacak. 

En fazla üç dönem...

Yerel seçimlerde ise bir kişi merkez yoklaması yöntemiyle en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek. 
Mevcut tüzükte yüzde 33 olarak belirlenen kadın kotasının ise kademeli olarak önce yüzde 40’a ardından yüzde 50’ye yükseltilmesi öneriliyor.
Kurultayda ön seçimin baskın seçim durumunda bile gerçekleştirilmesini sağlayacak bir değişiklik yapılması ön görüldü.