İZMİR HABERLERİ

CHP'den iktidara sert eleştiri: Çocukların geleceği oyuncak edildi!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye Yüzyıl Maarif Modeli’ni ve mevcut eğitim sistemini sert bir şekilde eleştirirken, öğretmen atamaları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçe sorunları hakkında sert eleştirilerde bulundu.

GAMZE ESKİKÖY- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte Türkiye Yüzyıl Maarif Modeli’ne yönelik sert eleştirilerde bulundu. CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi, toplantıda AK Parti’nin 22 yıl boyunca eğitim sisteminde yaptığı değişiklikleri ve uygulamaları ağır bir şekilde eleştirerek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın politikalarının çocukların geleceğini riske attığını ifade etti.

‘’Çocuklarımızın geleceği Ak Parti’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir’’

Milli eğitim bakanlarının uygulamalarını eleştiren Başkan İlgazi, ‘’22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversiteye geçiş sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır. Çocuklarımızın geleceği Ak Parti’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir’’ dedi.

İhtiyaç analizi ve pilot çalışması yapılmadığını belirten Başkan İlgazi, hazırlanma ve onaylanma süreci katılımcı ve şeffaf yürütülmediğine, kaynakçası, bilimsel dayanakları ve yazarları belli olmayan, tüm uzmanların karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu modele karşı Cumhuriyet Halk Partisi’nin dava açtıklarını ve bu davanın takipçisi olacağını ifade etti.

‘’Öğretmenlerimiz AK Parti iktidarın yarattığı tahribatla mücadele ediyor’’

Başkan İlgazi, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin ekim ayına ertlendiğini belirtti ve şu sözlere yer verdi: ‘’Öğretmenlerimiz bir yandan Ak Parti iktidarının eğitimde yarattığı tahribatla mücadele etmeye çalışırken, bir yandan da kendi haklarına yapılan bir saldırıyla karşı karşıyadır. Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi geçtiğimiz dönem meclise sunulmuş, partimizin milletvekillerinin gösterdiği başarılı muhalefet sonucunda görüşmeler ekim ayına ertelenmiştir. Teklif öğretmenlik mesleğini düzenleyecek nitelikte değildir; yalnızca atama bekleyen öğretmenleri elemek için hazırlanmıştır. Öğretmenlerin hakları tanımlanmamış, diğer eğitim çalışanlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmamış, özel sektörde çalışan öğretmenlere yer verilmemiş, basamaklandırma sistemine çözüm sunulmamıştır.’’

‘’Emek sömürü sistemi ile kapatılmaya çalışılacak’’

Öte yandan öğretmen atamaların sorununa dikkat çeken Başkan İlgazi MEB’in veriler arasında tutarsızlık olduğu söyledi. Başkan İlgazi sözlerine şöyle devam etti: ‘’Bakan Yusuf Tekin, 2 Eylül’de yaptığı açıklamada "İhtiyacımız açısından şu anda yüzde 95'e yakın öğretmen normumuz dolu" dedi. Bakanın ifadesine ve MEB istatistiklerine göre 48.700 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Ancak 2023-2024 eğitim öğretim yılında valiliklerden alınan bilgiye göre 91 bin norm açığı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ise 85 bin ücretli öğretmen görevlendirildi. Veriler arasındaki tutarsızlıklar sürüyor. Bakanın açıklamasını doğru kabul etsek dahi bu yıl yapılacak olan 20 bin atama ile bu açığın kapatılamayacağı ortadadır. Bu açıklamaya dayalı olarak bu yıl en az 50 bin öğretmen ataması yapılmadığı takdirde öğrenciler öğretmensiz, öğretmenler ise öğrencisiz kalacaktır. Öğretmen açığı yine ücretli öğretmenlik adı verilen emek sömürü sistemi ile kapatılmaya çalışılacaktır’’

‘’Ak Parti iktidarı bol keseden vaat veriyor ama hiçbir söz yapmıyor’’

Başkan İlgazi, ‘’Zorunlu eğitim kapsamında, devlet okullarında örgün eğitim içerisinde 15.887.296 öğrenci vardır. MEB'in bütçesi ise 1.092.129.668.000 TL’dir. Okullara her eğitim öğretim yılının başında eğitim öğretime hazırlık amacı ile öğrenci başına en az 1000 lira bütçe gönderilmelidir. Öğrenci başına 1000 lira gönderildiği takdirde MEB'in bütçesinin sadece 15,88 milyar lirası (%1,45) kullanılmış olacaktır. MEB bütçesi yıllar içinde giderek erimiş, yalnızca personel bütçesine dönmüştür. 2016 yılından bu yana MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesi içerisindeki payı giderek azalmıştır. 2016 yılında MEB’in payı %13,38 iken 2024 yılında bu oran %9,84’e gerilemiştir. Aynı şekilde 2016 yılında MEB bütçesinin GSYH’ye oranı %2,93’iken 2023 yılında bu oran %2,65’e gerilemiştir. MEB bütçesinin %81’i personel giderleri için harcanmaktadır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay % 17,18 iken, 2024 yılı itibariyle bu oran %9,15’e gerilemiştir. MEB’in bütçesinin artırılması gerekmektedir’’ dedi.

‘’Çocuklarımız ülkemizin geleceği için önemlidir’’

Milli Eğitim Bakanı artık okul zilinin çocuklarımızın midesinde çaldığını görmelidir diyen Başkan İlgazi ‘’Devlet okullarında örgün eğitim kapsamında 15 milyon 887 bin 296 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerin 1 milyon 165 bini taşımalı eğitim kapsamında, 284.034’ü ise yatılı ve pansiyonlu okullarda öğle yemeğine erişebilmektedir. Geriye kalan 14.438.262 öğrencimize ise okullarda öğle yemeği verilmemektedir. Milli Eğitim Bakanı artık okul zilinin çocuklarımızın midesinde çaldığını görmelidir. Çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişimi ve akademik başarıları için öğünlerini tam yemelidirler. Güvenli ve ihtiyaçlarına yönelik düzenlenmiş okullarda, çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatılmaları çocuklarımız, aileleri ve ülkemizin geleceği için önemlidir’’ şeklinde ifadelerde bulundu.

‘’Ak Parti’nin eğitim politikaları eşit eğitim hakkını geride bırakıyor’’

Başkan İlgazi, özel okul ücretlerindeki fahiş artışların ailelerin bütçelerini sarsmakta ve nitelikli eğitime erişim hakkını toplumun küçük bir kesimine yönelik bir ayrıcalık haline getirdiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu: ‘’Ak Parti’nin eğitim politikaları, çocuklar için eşit ve ücretsiz eğitim hakkını geri planda bırakıp, özel okulları cazip bir seçenek haline getirmiştir. Sürekli değiştirilen sınav sistemleri, kamusal okullardaki nitelik kaybı ve güvenlik eksiklikleri, aileleri özel okullara yönlendirmiştir. 4+4+4 sistemi sonrası özel okul sayısı %206, öğrenci sayısı ise %211 oranında artmıştır. Ancak, özel okul ücretlerindeki fahiş artışlar, ailelerin bütçelerini sarsmakta ve nitelikli eğitime erişim hakkını toplumun küçük bir kesimine yönelik bir ayrıcalık haline getirmektedir. Bakanlığın bu duruma müdahale etmemesi, sorunu daha da derinleştirmektedir.’’

İmamhatip okulların sayısındaki artış 

Başkan İlgazi, Ak Parti iktidarında İmamhatip okullarının sayısındaki hızlı artışa dikkat çekti. Başkan İlgazi, 2002 yılında 450 olan imamhatip lisesi sayısının, 1.714’e çıktığını ve öğrenci sayısının 71 binden 476.739’a yükseldiğini belirtti. Bu artış oranlarının okul sayısında %280 ve öğrenci sayısında %570 olduğunu ifade etti. 4+4+4 eğitim modelinin uygulanmasıyla İmam-Hatip Ortaokullarının yeniden açıldığını ve 2012-2013 eğitim öğretim yılında 1.099 okul açılarak 94.467 öğrencinin kaydedildiğini aktardı. 2023 yılı itibarıyla okul sayısının 3.432’ye, öğrenci sayısının ise 695.499’a ulaştığını ve bu artış oranlarının okul sayısında %212, öğrenci sayısında ise %632 olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Başkan İlgazi, Bakanlık ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında birçok protokol imzalandığını, din görevlilerinin okullarda manevi danışman olarak görevlendirildiğini ve çocuklara yaşlarına uygun olmayan etkinlikler yaptırıldığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, AKP döneminde Milli Eğitim Bakanlığı kadar eğitim sisteminin içinde aktif bir rol üstlendiğini belirtti.

''Köy okullarının kapatılması köylerin gerilmesine sebep oldu''

Ak Parti iktidarında 18.432 köy okulu kapatıldığını ve bu durumun eğitim alanında olduğu kadar sosyolojik olarak da köylerin gerilemesine sebep olduğunu belirten Başkan İlgazi, ‘’Köy okullarının kapatılması, okullar arasındaki nitelik farkının artması gibi sebeplerden dolayı milyonlarca öğrencimiz okula ulaşmak için her gün saatlerini yollarda geçirmek zorunda kalmıştır. 2014-15 eğitim öğretim yılında 15.397 okul taşınırken 2022-2023 eğitim öğretim yılında 18.291 okul taşınır olmuştur. Her gün 1,2 milyon öğrencimiz taşımalı eğitim kapsamındaki okullara gitmek zorunda bırakılmıştır’’ dedi.

Ayrıca toplantı sonunda Başkan İlgazi, Nari’nin ölümü hakkında baş sağlığı açıklamasında bulundu. Harbiyeli öğrencilerinin baskı altında kalmaması için temmennilerde bulundu.