SİYASET HABERLERİ

CHP’li Bakırlıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Neden gıda enflasyonunda zirvedeyiz?

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’nin tarımda dünyada 7’nci, Avrupa’da 1’inci sırada olduğu yönündeki açıklamalarını sert sözlerle eleştirdi. “Tarım ülkesiyiz ama canlı hayvan ithalatında rekor kırıyoruz, gıda enflasyonunda zirvedeyiz” diyen Bakırlıoğlu, çiftçinin borcunun 1 trilyona dayandığını vurguladı.

CHP’li Bakırlıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Neden gıda enflasyonunda zirvedeyiz?

Son Mühür / Arif Enes Durak – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın ev sahipliğinde düzenlenen ‘IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Tarımsal hasılada Dünya Bankası verilerine göre dünyanın en büyük 7. tarım üreticisiyiz, Avrupa'da ilk sıradayız. Tarım ürünleri noktasında net ihracatçı konumdayız" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek’e Son Mühür’e özel yaptığı açıklamalarla yanıt veren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, bu ifadelerin basmakalıp laflar olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye'de tarım ve hayvancılık kan ağlıyorken, insanlar üretemez duruma gelmişken, bankalara borcu katlanarak çoğalırken ve artık borçlar ödenmez hale gelmişken ekonomiyi yönetenlerin buna benzer beyanlar vermesi, Türkiye'deki gerçeklikle uyuşmuyor"

“Hükümet, üreticiyi küstürdüklerinin farkında”

Üreticilerin tarımdan uzaklaştığını ve devletin bu duruma müdahale etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Bakırlıoğlu, “Hatta şöyle önlem almak zorunda kaldılar. Bütün üreticilere, çiftçilere "Boş olan tarlalarınızı bir an önce ekip biçin, aksi taktirde bütün tarlalarınız kiraya verilecek” diye mesajlar gidiyor. Eğer üretici ekip biçmezse, tarlalar devlet tarafından kiraya verilecek. Bu uygulamaya geçilecek. Hükümet de üreticiyi küstürdüklerinin farkında ki böyle tedbirler almak durumunda" diye konuştu.

“Dünyanın en büyük 7. tarım ülkesi, en yüksek gıda enflasyonuna nasıl sahip olur?”

Türkiye’deki gıda enflasyonunun da söyleyen ifadelerle uyuşmadığını hatırlatan Bakırlıoğlu, “Yani dünyanın en büyük 7., Avrupa’nın ise 1. tarım üreticisiymişiz. Peki böyle bir ülke halen daha en fazla gıda enflasyonunun yaşandığı ülke konumunda olabilir mi? Bunun mantıklı bir açıklaması var mı? Sorulması gereken soru bu” dedi.

“İki ayda 379 milyon dolarlık hayvan ithal ettik”

Et ve et ürünleri ithalatındaki verilerin utanç verici olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Bakın, 630 milyon dolar et ve et ürünleri ithalatı gerçekleştirmişiz geçen sene. Tarım ülkesi, hayvancılık ülkesi için utanç verici rakamlar bunlar. Bu seneki rakamlar, özellikle canlı hayvan ithalatı 379 milyon dolara çıkmış ilk iki ayda, Ocak ve Şubat'ta. Yani geçen seneki 12 ayda ulaşılan rakamın neredeyse yarısından fazlasına iki ayda ulaşmışız”

“Çiftçinin borcu neredeyse 1 trilyon…”

Türkiye’de tarım üreticisinin ve hayvancılıkla uğraşanların ağır borç yükü altında ezildiğini söyleyen Bakırlıoğlu, ekonomik söylemlerle yaşanan gerçekler arasındaki çelişkiye dikkat çekerek, “Yani ciddi bir kriz var esasında bakıldığı zaman. Hayvancılık özelinde de tarım üretici özelinde de. Yani hakikaten de büyük bir sorun var. Çiftçinin borcu 935 milyon TL’ye çıkmış neredeyse 1 trilyona ulaşmış. Bu ortamda bu söylenen Avrupa birincisiyiz, dünya yedincisiyiz ifadeleri basmakalıp laflar. Türkiye'de tarım, hayvancılık kan ağlıyorken, insanlar üretemez duruma gelmişken, bankalara borcu katlanarak çoğalırken ve artık borçlar ödenmez hale gelmişken, ekonomiyi yönetenlerin buna benzer beyanlar vermesi, Türkiye'deki gerçeklikle uyuşmuyor” dedi.