ALPEREN ÖZDEMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkanvekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi. Toplantının gündem dışın konuşmalarında, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık SGK borçlarına ilişkin hükümet kararını gündeme taşıdı. Yerel yönetimlerin borçlarının silinmesi gerektiğini savunan Işık, geçmişte yapılan yapılandırma örneklerine dikkat çekti.
"Bozuk ekonominin sorumluluğu yerel yönetimlere yükleniyor"
Işık, belediyelerin borç yükü altında zorlandığını belirterek, ülkenin ekonomik sıkıntılar yaşadığı bu dönemde belediyelerin de yalnız bırakılmaması gerektiğine işaret etti. Işık, şu ifadelere yer verdi:
“Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Bu zorluk belediyelerin SGK borçlarına kilitlenmiş durumda. Belediyeler bu konuda yalnız değil. Okul bahçelerinin kiralanması için ihaleye çıkıldığı, savunma sanayi için kredi kartına göz dikildiği bugünlerde bunları anlıyoruz. Ama bunu anlarken topluma hizmette kısıtlamaya gidilmesini anlamıyoruz. Bu süreçte bu bozuk ekonominin sorumluluğunu yerel yönetimlere yüklemeyi kabul etmiyorum.”
Muhalefet partilerine geçen yerel yönetimlerin ardından belediyelerin borçlarının sıkça gündeme getirilmesinin hizmetleri engellemeye yönelik bir hamle olduğunu ifade eden Işık, “Belediyeler ekonomik soykırımla karşı karşıya. Tek koşulu kentsel ve kamusal hizmetlerden olmak üzere tek yapılacak şey partiye bakılmaksızın borç silinmesini istemek olacaktır. Borçların uygun koşullarda geçmiş yıllardaki örneklerde olduğu gibi yapılandırılması hepimizin dileğidir. Bu, belediyelere nefes aldırır” dedi.
Sengel: “Neden sadece belediyelerin borçları üzerine yoğunlaşılıyor?”
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de SGK ve vergi borçlarının gündeme getirilmesine tepki gösterdi. CHP’li belediyelerin artışıyla birlikte borç konusunun daha fazla dile getirildiğini belirten Ceritoğlu Sengel, hükümetin bu konudaki yaklaşımını eleştirdi. Sengel, şöyle konuştu:
“2019’da CHP’li belediyelerin çoğalması, 2024’te de mevcut olan yerel seçimlerden sonra CHP’li belediyelerin çoğalmasından sonra… Belediyelerin çok SGK ve vergi borcu var diye söylenmeye başlandı. Talimatlar üzerine de bu konulara ilişkin çeşitli yerlerde açıklamalar yapıldı. ‘96 milyar borçları var belediyelerin denildi. SGK’ya borç toplam ne kadar? 1 trilyon. 1 trilyon karşısında 96 milyon. İnsan merak ediyor. Neden 1 trilyonun üzerine gidilmiyor da sadece belediyeler üzerinde kalındı?”
Ceritoğlu Sengel, belediyelerin halkın taleplerine en hızlı şekilde yanıt veren yönetimler olduğunu ve SGK borçlarının artmasının doğal bir süreç olduğunu belirtti. “Bu çalışma arkadaşlarımızın tıkır tıkır kısmi çalışma ödeneklerinden bile faydalanmadan maaşlarını öderken SGK borçlarının artması çok doğaldır” dedi. Selçuk Belediyesi'ni devraldığı dönemde karşılaştığı borç durumuna da değinen Sengel, “2019’da Selçuk’u aldığımda o dönemde dolar bazında 7 milyon 837 bin dolar vergi ve SGK borcu vardı... 30 Eylül 2024 itibariyle 4 milyon 104 bin liraya düşürmüşüz” diye ekledi. Ayrıca, benzer durumda olan belediyelerin sıkça karşılaştığı haciz ve bloke uygulamalarının hizmetleri aksattığını belirterek, yapılandırmanın şart olduğunu dile getirdi.
"Menemen ve Aliağa en borçlu belediyeydi, nasıl hallettiler?"
Sengel, Menemen ve Aliağa Belediyesi'nin borçlarına değindi, şöyle konuştu:
Menemen'in ve Aliağa'nın Belediye Başkanları burada mı? Menemen en borçlu belediyeydi, nasıl hallettiler? Tarlalar nasıl kabul edildi… Sigorta borcu her ay gelmeye devam ediyor ve ödenemez hale geliyor. Hizmeti engelleyecek her türlü haciz kalkmalı. Banka hesabına haciz koymak ne demek? Esnaftan aldığı şeyi ödeyemesin mi belediyeler? Borçlar içim yeni yapılandırma kanunu çıkmalı. Birbirimizin ayağına basmak değil de adaletse adaletin hepimize uygulanmasın istiyoruz. Bunun sadece belediyelerin değil İzmir’in nefes alması için yapılması lazım.