Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki Tip 1 diyabetli çocukların, özellikle sensör ve insülin pompalarına acil ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu tıbbi cihazların, çocukların hayatını önemli ölçüde kolaylaştıracağına dikkat çeken Arslan, "Sensör ve insülin pompası, Tip 1 diyabetli çocuklarımız için haktır. Bu hakkın tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek verilmemesi kabul edilemez. Kaynak vardır" dedi.
Arslan, ülke ekonomisinin büyüklüğüne dikkat çekerek, bazı kanun değişiklikleriyle büyük meblağların tek bir şirkete bırakıldığını hatırlattı. "Bir kanun değişikliğiyle 100 milyar TL bir şirkete bırakılırken, sensör için 3 milyar TL’nin bulunamamasını kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı.

"Diyabetli çocuklarımızın acısı hepimizin yüreğini sızlatmalı"

Konuşmasında, Tip 1 diyabetin yalnızca bireyi değil, ailenin tamamını etkileyen bir durum olduğunu belirten Arslan, diyabetli çocukların hayatlarındaki zorlukları dile getirdi. "Eğer benim gibi küçük bir çocuğunuz varsa onu 7/24 izlemeniz gerekiyor, takip etmeniz gerekiyor" diyerek, bu hastalığın yönetilmesinin getirdiği zorlukları aktardı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, parmak delme yönteminin yerini sensörler ve insülin pompalarına bıraktığını belirten Arslan, bu tıbbi cihazların hayat kurtarıcı nitelikte olduğunu ifade etti.
Arslan, sensör ve insülin pompalarının, çocukların yaşam kalitesini artırarak hastalığı daha kolay yönetebilmelerine yardımcı olduğunu vurguladı. "Türkiye’de Tip 1 diyabetli çocukların sensöre ve insülin pompasına acil ihtiyacı var ve derhal bunun ödeme kapsamına alınması gerekiyor" diyerek, sağlık uygulamaları tebliğine bu cihazların dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

"Herkes için ihtiyaç"

Arslan, 14 yaş üstü çocuklar için bu tıbbi cihazların sağlanmaması gibi bir yaklaşımın kabul edilemez olduğunu belirtti. Özellikle üniversite öğrencilerinin sensör ve pompa masrafları ile ilgili sıkıntı yaşadıklarına değinen Arslan, bu kişilerin ailelerine ek bir finansal yük bindirildiğini söyledi: "Kulağımıza bazı duyumlar geliyor. '0-14 yaş için çözülecek.' Peki, 14 yaşından sonrakiler diyabetli değil mi? Tip 1 değil mi? Onların yaşamlarında ne değişiyor da bu pompa ve sensör ihtiyaç olmaktan çıkıyor?"
Üniversite öğrencilerinin, barınma ve beslenme gibi diğer masraflarla zaten zor bir dönemden geçtiğini belirten Arslan, bu kişilerin de sensör ve pompa ihtiyacının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

“Sağlıktan tasarruf edilemez”

Sağlık alanında tasarruf edilemeyeceğinin altını çizen Arslan, "Sağlıktan tasarruf edilemez" diyerek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa Birliği ülkelerinde, Tip 1 diyabetli çocukların sensör ve pompalarının devlet tarafından karşılandığına dikkat çeken Arslan, Türkiye’nin de benzer bir adım atarak, bu cihazları ödeme kapsamına alması gerektiğini belirtti. "Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı bu sensör ve pompaları öderken, 85 milyonluk ülkemizin bu sorunu çözebileceğine inanıyorum" dedi.

"Şirkete 100 milyar bırakılırken, çocuklardan 3 milyar esirgenmemeli"

Arslan, konuyu gündeme getirdikçe ailelerin kendisini arayarak teşekkür ettiklerini söyledi. "Aileler bizi arıyor, hepsi şunu söylüyorlar: ‘Allah sizden razı olsun,’ diyorlar" şeklinde konuşan Arslan, bu durumu çözmedikleri takdirde Allah’ın ne kendilerinden ne de parlamentodan razı olmayacağını ifade etti.
"Bakın, kaynak bulamayabilirsiniz ama ben size birkaç kaynak yeri söyleyeyim. Geçen haftalarda bir e-ticaret yasası vardı. Ben size kürsüden bir çağrı yapmıştım, 'Bu e-ticaret yasasını geri çekin, bu yasayla bir şirketin cebinde 100 milyar TL kalacak' demiştim. Kaynak burada, sağda solda para aramaya gerek yok" diyerek, bu konuda da dikkat çekici bir açıklama yaptı. Ayrıca, Elektrik Üretim AŞ üzerinden yapılan servet transferine dair bazı bilgiler sundu ve bu kaynakların kullanılabileceğini belirtti.

"Sensör ve pompa birlikte sağlanmalı"

Son olarak, Arslan, sensör ve insülin pompalarının bir arada sağlık uygulamaları tebliğine dâhil edilmesinin önemini bir kez daha vurguladı. "Kaynak var, ülkemiz büyük, Tip 1 diyabetli çocuklar sizden bu müjdeyi bekliyor" diyerek, hükümetten bir an önce adım atmasını istedi. Çocukların parmaklarının acısının hepimizin yüreğini sızlatması gerektiğini belirterek, "O çocukların parmağının acısı hepimizin yüreğini sızlatsın" diyerek sözlerini tamamladı.
 

Muhabir: Gamze Eskiköy