Uzgel, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde alttan alan bir tutum sergilediğini ifade ederek, bunun güven vermediğini vurguladı.
Yunan Kathimerini gazetesinin haberine göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Yunan Bakan Yorgos Yerapetritis’in önümüzdeki ay Atina’da münhasır ekonomik bölge (MEB) ve kıta sahanlığı sınırlandırması konularında görüşeceği belirtildi. Yerapetritis, 2025 Ocak ayında Ankara’da yapılacak Yüksek Seviyeli İşbirliği Konseyi’nde iki ülkenin deniz yetki alanları üzerinde derinlemesine bir çalışma süreci başlatmayı hedeflediklerini açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamalara göre, Türkiye’nin Ege konularındaki tutumunun değişmediği ve çözülmesi gereken pek çok mesele bulunduğu ifade edildi. Diplomatik kaynaklar, kara suları ve hava sahası gibi konuların birbirine bağlı olduğunu ve her birine ayrı çözüm aranması gerektiğini belirtti.
Uzgel, Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmemesi eleştirerek, Bakanlığın görevlerinin istihbarat faaliyetlerinden farklı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Yerapetritis’in uluslararası yargıdan bahsettiğini dile getirerek, Türkiye’nin hangi konularda uzlaşıya açık olduğunu kamuoyuna açıklaması gerektiğini kaydetti.
"Deniz yetki alanı faaliyetleri sonuçsuz bırakıldı"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu ise Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanı faaliyetlerinin hükümet tarafından sonuçsuz bırakıldığını belirtti.
Bağcıoğlu, Yunanistan Savunma Bakanı’nın tahrik edici açıklamalarına karşı Türkiye’nin sessiz kalmasının endişe verici olduğunu ifade etti.
Son olarak, Bağcıoğlu, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yıllardır savunduğu uluslararası hukuka uygun tezlerin dikkate alınmasını ve görüşmelerin yalnızca kıta sahanlığına odaklanmasının Yunan tezlerine uyum sağlamak olarak değerlendirildiğini belirtti.