Son Mühür / Atakan Başpehlivan Cumhuriyet Halk Partisi Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 16 Ağustos 2016’da olağanüstü hal koşullarında yayınlanan bir kanun hükmünde kararname ile kapatılan Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve asker hastaneleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yankı Bağcıoğlu: Askeri sağlık sistemi olmayan Türkiye’den başka bir devlet yok

Dünyada gülü bir ordusu olup, askeri sağlık sistemi olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu aktaran ve özellikle Avrupa’dan ile Orta Doğu’dan örnekler vererek, durumu özetleyen CHP’li Yankı Bağcıoğlu, “Güçlü bir ordusu olup da askerî sağlık sistemi olmayan Türkiye’den başka bir devlet bulunmamaktadır. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve Asker Hastanelerimiz bu alanda dünya çapında sayılı ve saygın kurumlarken, hain darbe girişimi sonrasında, 17 Ağustos 2016 tarihli ve 669 sayılı OHAL KHK’sı ile kapatılmışlardır.

Avusturya’nın 34.000 askeri için 3 asker hastanesi, Almanya’nın 185.000 askeri için 5 asker hastanesi, Fransa’nın 278.715 askeri için 8 asker hastanesi vardır. Kabiliyet, faaliyet ve etkinlik açısından TSK ile mukayese edilemeyecek İran ve İsrail Silahlı Kuvvetleri; kolordu seviyesinde askeri sağlık birimlerine sahiptir.

Askerî sağlık sistemi kaldırılmış, askeri tababete ve harp cerrahisine yönelik bilgi birikimi, tecrübe, kurumsal kültür, muharip personel – sağlık personeli birlikte çalışabilirlik kabiliyeti ve özel alanlardaki uzmanlık kaybedilmiş veya zafiyete uğramıştır. Her ne kadar muhabere hizmet destek sınıfı olarak adlandırılsa da askeri sağlık sistemi; düşmana en yakın olan cephe hattından, düşmana sırtını dönerek geriye doğru devam eder. Bu işin uzmanlığının yanında cesaret, adanmışlık ve vazife bilinci gibi değerlere sahip olunması elzemdir.” diye konuştu.

"Milli güvenlik açısından bir zorunluluktur"

Operasyonlara katılan askerlerin sağlık hizmetlerini hızlı ve etkin alabilme düşüncesinin moral ve motivasyon açısından çok önemli olduğunu vurgulayan ve askeri hastaneler konusunda bir çağrıda bulunan CHP’li Yankı Bağcıoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

“Kahraman askerlerimizin sağlık sorunları, ancak onlarla birlikte eğitim almış, muharebe meydanında ve tatbikatlarda omuz omuza görev yapmış sağlık personeli ile çözülebilir. Harekâta iştirak eden askerlerimizin, olası menfi bir durumda sağlık hizmetini hızlı ve etkin şekilde alabileceklerini bilmeleri moral ve motivasyon açısından büyük önem taşımaktadır.

Dolayısıyla askeri sağlık sisteminin yeniden tesisi bir seçenek değil, millî güvenlik açısından bir zorunluluktur. Üstelik bu sisteme bugün karar verilse bile, etkili bir yapıya ulaşması en az 10–15 yılı bulacaktır. Millî Savunma Bakanı, MSÜ Rektörü, TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı, TSK komuta kademesi ile birçok harekât faaliyetine katılmış, yıllarını bu kutsal mesleğe adamış emekli askerler “askeri sağlık sistemine” olan ihtiyacı defalarca dile getirmiştir. Ancak tüm bu taleplere rağmen 9 yıldır bu sistem neden yeniden tesis edilmemektedir? Kim bu süreci geciktirmekte ya da engellemektedir? Bu sorular artık cevapsız bırakılamaz.”

Muhabir: ATAKAN BAŞPEHLİVAN