Son Mühür - Osman Günden / Çiğli Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 10 No’lu Şube arasında yürütülen TİS görüşmeleri, Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) aracılığıyla sürdürüldü. Ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine sendika grev kararı aldı. Gece yarısı belediye binasına grev pankartı asılarak eylem resmen başlatıldı.
Grev nedeniyle sabah saatlerinden itibaren ilçede çöp toplama ve temizlik hizmetleri durma noktasına geldi. Belediye binası önünde toplanan işçiler, marşlar eşliğinde halaylar çekerek eylemlerini sürdürdü.

Çiğli'de Mesai Grevle Başladı Yüzde 31'Lik Teklif Reddedildi!-1Belediyeden yüzde 31,40 zam teklifi

Toplu sözleşme sürecine ilişkin açıklamada bulunan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, belediyenin önerdiği zam teklifinin hem sürdürülebilir hem de beklentileri karşılayan bir düzeyde olduğunu ifade ederek “Gerçekçi ve sürdürülebilir bir artış önerdik. Ortaya çıkan tablonun geneline ve ortalamasına bakıldığında, önerilen artış aslında beklentiyi yakaladı.” dedi.

Başkan Yıldız, belediyenin teklifinin detaylarını da kamuoyu ile paylaşarak “Uzlaşı masasında, ÇİBEL’in teklifi yüzde 31,40 oranındaydı. Buna göre, en düşük işçi maaşı net 44.295 TL, en yüksek işçi maaşı ise net 55.885 TL’ye yükseldi. İkramiyelerle birlikte en düşük maaş 52.803 TL’ye, en yüksek maaş ise 66.932 TL’ye ulaşacak. Ayrıca Temmuz ayından itibaren açıklanacak enflasyon oranına göre de ek artış yapılacak.” diye konuştu.

“Tabloyu ve iyi niyeti doğru okumak gerekiyor”

Belediye olarak emekçilerin ekonomik zorluklar karşısında ezilmemesi için çaba gösterdiklerini dile getiren Başkan Yıldız, süreçteki tutumlarının samimi ve ilkeli olduğunu savundu ve şöyle devam etti:

“Ekonomik kriz ve enflasyon gerçeğinin başından bu yana farkındayız. Emekçilerin bu yükün altında kalmamaları için elimizden geleni yapıyoruz. Emeğin mücadelesine, örgütlü gücüne inanç ve saygımız sonsuz. Bu tavrı, göreve geldiğim ilk günden bu yana tutarlı bir şekilde sergilediğimizi düşünüyorum. Belediyeler olarak, tıpkı emekçi kesim gibi ekonomik dar boğazın içinden geçtiğimizi arkadaşlarımız da gayet iyi biliyor. Buna rağmen, şartlarımızı zorlayarak, alın terinden yana duruyoruz. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde son olarak yapılan teklif; Temmuz ayı itibariyle yaklaşık yüzde 15’lik enflasyon artışı yansıması ve diğer yan ödemeler ile birlikte beklentiyi yakalamış olacak. Bu tablonun doğru okunması gerekiyor.”

“Ne işçimiz ne biz ne de halkımız grev isteriz”

Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, grevin hem hizmet üretimini hem de kamu düzenini olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, tüm tarafları sağduyuya davet etti ve şöyle dedi:

“Grevi kim ister? İş barışı, mutlu ve üretken bir takımla halkımıza hizmeti yerinde ve zamanında götürmek hepimizin isteği. Ne işçimiz, ne biz, ne de halkımız grev isteriz. Ancak hem gerçekçi, hem de uygulanabilir ve sürdürülebilir bir mali politika yürütmek zorundayız. Bu noktada tüm tarafların ortak çıkar doğrultusunda karşılıklı anlayışı gerekiyor. Grev yapmanın bir hak olduğunu bilmekle birlikte, sürecin uzamaması için sağduyulu ve öngörülü bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Biz üzerimize düşeni elbette yapıyoruz, yapacağız. İşçimizin de, belediyemizin de, halkımızın da mağdur olmaması için çabamız sürecek.”

“Afaki rakamlar güven sarsıcıdır”

Başkan Yıldız, mevcut ekonomik koşullarda önerilenin ötesinde bir teklifin belediye maliyesini zorlayacağına işaret ederek açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Sorumlusu olmadığımız bir ekonomik krizle, her alanda mücadele ediyoruz. Tekrar etmek isterim ki; afaki ve hayal rakamlar önermek, tam tersine güven sarsıcıdır. Grev sürecinin uzamaması, halkımıza verilecek hizmetlerin aksamaması adına en kısa sürede uzlaşı sağlanacağına inanıyorum.”

Muhabir: Osman Günden