Karşıyaka Belediyesi'nde "Başkanın haberi olmayan" adrese teslim ihale! Karşıyaka Belediyesi'nde "Başkanın haberi olmayan" adrese teslim ihale!

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdare Dava Dairesi’nin Çiğli Sasalı’da, 3. derece doğal sit alanında 2017’de kabul edilen koruma amaçlı imar planlarını ve parselasyon planlarını iptal etmesiyle, bölgedeki yüzlerce villanın inşaatı duracak.

Etrafında Çamaltı tuzlası, Sasalı Doğal Yaşam Parkı, Gediz deltası ve Çiğli askeri hava üssünün yer aldığı 557 hektarlık Çiğli Sasalı Mahallesi’ni kapsayan plana karşı Şehir Plancıları Odasının açtığı davada, 3.İdare Dava Dairesi, İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin daha önce verdiği 2. Bölge 1/1000 ölçekli plana yönelik ret kararını kaldırarak planın ve parselasyon planlarının iptaline karar verdi. Mahkeme gerekçeli kararında daha önce yapılan 1/5000 ölçekli nazım imar planının yargı kararıyla hukuka aykırı bulunması sonucu iptalini ve bu nazım imar planına yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama planının da hukuka aykırı olduğunu belirtti. Böylece 55 hektarlık alan plansız kalmış oldu.

Şimdi ne olacak?

Şimdi ne olacak?

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdare Dava Dairesi’nin kararı bölgede yapımı süren villaları kötü etkileyecek. Karar sonrası Sasalı’da parsel bazında 35 civarında müteahhit tarafından inşaatı devam eden 400’e yakın villanın yapımı durması gerekiyor. Yasa gereği 9 Temmuz’da belediyeye ulaşan karar sonrası en geç bir ay içinde Çiğli Belediyesi’nin müteahhitlere mal sahiplerine ve yapı denetim firmalarına tebligat göndererek inşaatları durdurması gerekiyor. Ancak belediyenin yasal süre içinde bu tebligatları yapmadığı öne sürülürken, Başkan Onur Emrah Yıldız’ın pazartesi günü bölgedeki müteahhitlerle bir görüşme gerçekleştirdiği ve inşaatların geleceğine yönelik konuştuğu belirtildi. Bu görüşme de Başkan Yıldız’ın sorunun 5 ay içinde çözüleceğini planların İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını söylediği öğrenildi.

Plancılar ne diyor?

Plancılar ne diyor?

Bölgedeki planların iptalinin, inşaat ruhsatlarının da iptaline yol açacağını belirten plancılar ise, yeni planlarının yapımının en erken 2 yılı bulabileceğini iddia ettiler. Doğal sit alanı sınırlarında bulunan böyle bir bölgede neden bu büyüklükte bir kentsel gelişme alanın önerildiğinin plan açıklamasında yer almadığına ve Sasalı’nın mevcut yerleşik alan büyüklüğünden kat ve kat büyük bir kentsel gelişme alanın neden önerildiğinin net olarak açıklanamadığını söyleyen plancılar, planların hazırlanmasının meclisten geçmesinin 5 ay gibi kısa bir sürede asla olamayacağını öne sürdüler.

Planların en erken 2 yılda tamamlanıp meclislerden geçip her hangi bir dava açılmaması durumunda yürürlüğe girebileceğini söyleyen plancılar bu süre içinde bölgede çivi dahi çakılamayacağını, mevcut inşaatların duracağı ve ruhsatların da iptal olacağını belirttiler.

Muhabir: Osman Günden