YAŞAM HABERLERİ

Çilek reçeli nedir? Nasıl hazırlanır?

Çilek reçeli, yapımı oldukça pratik ve küçük püf noktalarla kusursuz bir lezzet haline gelen özel bir tatlı çeşididir. Genellikle kahvaltıda tüketilen ve herkes tarafından çok sevilen reçel doğru bir kıvamla yapılması halinde uzun süre bozulmadan kalabiliyor. İçerisinde doğal çilek meyvesi ve belirli miktarda şeker bulundurularak uzun süre kaynatılması kusursuz bir lezzetin ortaya çıkması için de eşlikçi oluyor.

İlerleyen zaman dilimlerinde bozulma yaşanmaması için mutlaka sıkıca kapatılan kavanozlar içerisinde saklanması gereklidir. Sindirimi kolaylaştıran, kemiklerin güçlenmesine destek olan içeriği ile güçlü bir antioksidan olarak da kabul edilebilmektedir. Çilek reçeli, yapımında özellikle püf noktalara dikkat etmek çok önemlidir. Limon suyu, limon tuzu gibi farklı besin maddeleri kullanmak da çok önemlidir.

Çilek Reçeli Ne İşe Yarar?

Özellikle doğal meyveler ile hazırlanması sebebiyle yoğun C vitamini içermesi kemiklerin güçlenmesi ve kuvvetlenmesi için önemli bir yer edinmektedir. Çilek reçeli yapımı doğru uygulamalar yapılması ve püf noktalarına dikkat edilmesi halinde kan temizleyici ve sindirimi hızlandıran özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. İçerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesi ise en çok bilinen özellikleri arasında yer almaktadır.  Çilek reçeli yapımı pratik ve özel noktaları ile oldukça kolaydır. Çok özel bir lezzete ve tada sahip olan reçelin tüketimi ise uzun zaman dilimlerinde değerlendirilebilir. 

Çilek Reçeli Özellikleri 
Potasyum, c vitamini ve lif bakımından bağışıklık sistemi güçlendirmek için de yardımcı olabilmektedir. Çilek reçeli özellikleri arasında doğal meyvelerden elde edilmesi ve pek çok önemli besin maddesi içermesinin yanı sıra limon ve şeker eklenerek hazırlanması sayesinde çok daha koyu kıvamlı bir görsele sahiptir. 
 
Çilek Reçeli Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?


Çilek reçeli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler arasında en çok özen gösterilmesi gereken durumlar arasında doğru tüketim oranı olmalıdır. Çok daha sağlıklı bir kullanım sağlayabilmek için doğru bir şekilde kavanozlarda muhafaza edilmesi çok önemlidir. Konserve şeklinde saklanması ve kahvaltılarda düzenli olarak tüketilmesi ise oldukça önemlidir. Doğal şeker kullanılarak ya da şekersiz hazırlanan reçeller ise çok daha temiz ve sağlıklı olacaktır.

Çilek Reçeli İçerisinde Hangi Besin Değerleri Bulunur?
Faydaları ile bilinen ve düzenli tüketilmesi halinde sağlık açısından önemli etkileri bulunan çilek reçeli besin değerleri bakımından da oldukça güçlüdür. İçerisinde yüksek oranda lif ve protein bulunan reçelin diğer besin değerleri ise şu şekilde belirlenebilir;
-Sodyum,
-Potasyum,
-Karbonhidrat,
-B6 vitamini,
-Magnezyum,
-D vitamini,
-Kalsiyum,
-Kobalamin

Çilek Reçeli İçerisinde Hangi Asitler Bulunur?
Çilek reçeli asit oranı ev yapımı ve şekersiz bir şekilde hazırlandığında oldukça düşüktür. Fakat seri üretilen reçel çeşitleri kapsamında sitrik asit kullanılması halinde çok daha uzun süre deforme olmadan sağlıklı bir şekilde kalabilmesini sağlayabilecektir. Meyve, şeker ve limon suyu gibi pek çok farklı besin maddesi kullanılması sebebiyle dikkatli bir şekilde korunması da oldukça önemlidir.

Çilek Reçeli Hangi Mevsimde Hazırlanmalıdır?
Çilek doğal ortamında ilkbahar mevsiminde yetişen bir meyvedir. Çilek reçeli hazırlama mevsimi ise yine ilkbahar ayları olmalıdır. Taze mevsim meyveleri toplanarak çok iyi bir şekilde yıkanmalı ve yeterli oranda şeker ile birleştirilerek kaynatılmalıdır. Sıcak bir şekilde cam kavanozlara aktarılan reçelin aynı zamanda kapatılması halinde uzun süre sağlıklı bir şekilde saklanabilmesi konserve haline getirilmesi de mümkün olacaktır. 

Çilek Reçeli Kararmaması İçin Neler Yapılabilir?
Doğal ortamında taze toplanan çileklerin yıkanıp doğranması sonrasında kısa bir süre içerisinde kaynatılarak reçel haline dönüştürülmesi kusursuz bir lezzet ortaya çıkartmaktadır. Kaynatma saatine ve içerisine koyulan limon oranına dikkat edilmesi halinde çilek reçeli hazırlama sürecinde kararma meydana gelmesi engellenebilir. Aynı zamanda uzun süre kaynatılan meyvelerin limon tuzu eklenerek kavanozlara eklenmesi ise çok uzun süre parlaklığını korumasına yardımcı olabilir. 
 
Çilek Reçeli Hazırlama Süreci Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 
Doğal meyvelerin kaynatılarak konserve haline getirilmesi halinde elde edilen reçelin sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için dikkat edilmesi gereken detayların bilinmesi çok önemlidir. 

Çilek reçeli kıvamı nasıl anlaşılır?
Doğal ortamında toplanan meyvelerin şeker ve limon suyu ile birlikte kaynatılması ile elde edilen çilek reçeli kıvamı hafif katı ve akışkanlığını yitirmiş olmalıdır. Katı ve tamamen su gibi olmamasına dikkat etmek için şeker miktarına dikkat edilmelidir. Kaynatma süresine dikkat edilmesi halinde kısa süre içerisinde sonuç alabilmek de mümkün olacaktır. 

Çilek reçeli günlük tüketim miktarı ne kadar olmalıdır?
Çilek reçeli günlük tüketim miktarı sağlıklı bir insan için günlük 3 yemek kaşığını geçmemelidir. Aynı zamanda etkili bir şeker miktarına sahip olması sebebiyle şeker hastalarının ve karaciğer hastalığına sahip kişilerin ise kesinlikle günde 1 kaşıktan fazla tüketim yapmamaya özen göstermesi gerekmektedir.

Çilek reçelinin bozulmaması için neler yapılabilir?
Reçel hazırlandıktan sonra karanlık ve serin yerlerde bekletilmesi çok uzun zaman dilimlerinde bozulmasına da engel olacaktır.