Bakanlık, ABD merkezli tekstil şirketinin Sincan'dan tedarik ettiği ürünlerle ilgili olarak aldığı "ayrımcı tedbirler" nedeniyle "Güvenilmez Varlık Listesi" çerçevesinde soruşturma başlattığını açıkladı.

Açıklamada, PVH Grup'un Sincan'dan ithal pamuk ve diğer ürünleri boykot etmesinin piyasanın normal alım-satım ilkelerini ihlal ettiğine dikkat çekildi. Bu durumun, Çinli şirketlerin meşru hak ve çıkarlarına zarar verdiği, ayrıca Çin'in egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını tehdit ettiği vurgulandı.

Soruşturma kapsamında, PVH Grup'tan son üç yıl içinde bu konuyla ilgili belge yazışmalarını 30 gün içinde sunması istendi. Şirket, belirtilen süre içinde konuyla ilgili savunma yapma hakkına da sahip olacak. Bu gelişmeler, ticaretin siyasi çekişmelerle nasıl etkilendiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Dünyaca ünlü markalar hammadde tedariğini gözden geçirecek

Nike, Adidas ve H&M, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nden hammadde tedariğini gözden geçireceklerini duyurdu. Bu bölge, Türk ve Müslüman azınlıkların zorla çalıştırıldığına dair iddialar nedeniyle uluslararası alanda büyük bir tartışma konusu haline gelmişti.

Bu iddiaların ardından, ABD ve Avrupa merkezli pek çok uluslararası şirket, Sincan'dan hammadde alım süreçlerini yeniden değerlendireceklerine dair açıklamalar yaptı. ABD Kongresi, 2021'de kabul ettiği Uygurların Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası ile Sincan’dan yapılan tüm ithalatı yasakladı. Bu yasa, "aksi ispat edilene dek hukuken geçerli öngörü" olarak her ürünün zorla çalıştırma sonucu olduğu kabulüyle, bölgede üretilen ürünlerin ithalatını engellemektedir. Bu durum, markaların tedarik zincirlerini nasıl yönettiği ve sosyal sorumluluklarını nasıl yerine getirdiği konusundaki baskıları artırıyor.

Kaynak: Haber Merkezi