Ticaret Bakanlığı Sözcüsü He Yadong, bugün düzenlenen basın toplantısında, Çin’de son dönemde yabancı sermaye ölçeğinde dalgalanmalara yol açan ekonomik ve ekonomi dışı faktörler bulunduğuna işaret etti.
He, “Tarihî olarak bakıldığında, ülkemizin yabancı yatırım ölçeği hâlâ yüksek seviyede. 2019-2021 yılları arasında, Çin yabancı sermaye çekme konusunda art arda 3 yıl rekora imza attı. 2022 yılında ocak-kasım döneminde fiilen kullanılan yabancı sermaye, tarihin aynı dönemindeki en yüksek seviyeye çıkarak 1 trilyon 160 milyar yuana ulaştı. Geçen yılki yüksek baz göz önüne alındığında, bu yılın ocak-kasım döneminde yabancı sermaye ölçeğinde ortaya çıkan dalgalanmalar normal görülmeli. Üstelik söz konusu dönemde Çin’in çektiği 1 trilyon 40 milyar yuanlık yabancı yatırım ölçeği yine tarihsel olarak yüksek bir seviyede” dedi.
Sözcü He, küresel açıdan bakıldığında da sınır ötesi yatırımların yavaşladığına işaret ederek, “Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın raporuna göre, geçen yıl küresel sınır ötesi doğrudan yatırım ölçeği yıllık bazda yüzde 12,4 düştü. Bu ölçek 2023’te küçülmeye devam edecek. Yılın başından bu yana çok uluslu şirketler incelemeler için Çin’e gelerek, ülkeye yatırım yapma konusunda büyük ilgi gösterdi. Yılın ilk 11 ayında Çin’de yeni kurulan yabancı sermayeli işletme sayısı yıllık bazda yüzde 36,2 artışla 48 bine ulaştı” dedi.
Çok uluslu şirketlerin yatırım konusunda yaptığı ayarlamalarla birlikte Çin’in çektiği yabancı sermayenin yapısının da iyileşmeyi sürdürdüğüne dikkat çeken He, “Yılın ocak-kasım aylarında, Çin’in ileri teknolojili sektörlerinde çekilen sermaye ölçeği, 2022 yılının tamamına kıyasla 1,1 puanlık artışla 386 milyar 650 milyon yuana ulaştı. Bu miktar, ülkedeki yabancı sermayenin yüzde 37,2’sini oluşturdu” ifadelerini kullandı.
Çin ekonomisinin uzun vadede istikrarlı şekilde büyümesinin temel seyrinin değişmediğini söyleyen He, yüksek seviyeli dışa açılmanın ilerletileceğini, Çin piyasasının yabancı sermaye için cazibesinin daha da artacağını kaydetti.