Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'ün koalisyon iktidarı içine düştüğü krizden çıkış yolu arıyor. Scholz'un Maliye Bakanı Christian Lindner'i görevden alması sonrası koalisyon hükümeti bir anlamda geri dönüşü olmayan bir yola girdi. 15 Ocak'ta Federal Meclis'ten güvenoyu isteyeceğini duyuran Scholz'un bu desteği alması zor görünüyor.
Bir yandan siyaset, diğer yandan ekonomi...
Siyasi anlamda zor bir dönemde geçen Almanya'nın asıl başını ağrıtan kısım ekonomiyle ilgili gelişmeler. Finansal sektörün içinde bir isim olan İbrahim Ethem Afacan, 'Almanya’da kötü gidişat sürüyor. Bu işin sonu, gelişmiş bir ülkeden gelişmekte olan bir ülkeye dönüşmek olabilir' hatırlatmasında bulunuyor.
Krizin kökeninde Çin'le rekabet var...
'Almanya’nın şu anki bazı dertlerinin kökeninde Çin’le ilişkisinin altüst olması yatıyor' diyen Afacan, 'Asya devinin kârlı bir ithalat piyasasından üreticiye ve ihracatçıya dönüşmesi, Alman ekonomisinin bazı dayanak noktalarını tamiri imkansız biçimde zorluyor.
Ülkenin üç büyük sektörü de krizde: Otomotiv, mühendislik ve kimya. Koalisyon hükümeti acil adımları atabilecek gibi görünmüyor.
Almanya’nın tarih boyunca Avrupa’nın dinamosu olarak görüldüğü imalat sektöründe manzara özellikle vahim.
Deutsche Bank Almanya baş ekonomisti Robin Winkler endüstriyel üretimdeki düşüşü “ülkenin 2. Dünya Savaşı sonundan bu yana yaşadığı “en bariz gerileme dönemi” olarak tanımlıyor' mesajı verdi.
Otomotiv fabrikaları kapanıyor...
Alman otomotiv devi Volkswagen'in Almanya'daki 3 fabrikasını kapatarak on binlerce çalışanını işten çıkarmayı planladığı dönemde otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler, 2 bin 800'ü Almanya'da olmak üzere Avrupa'da 4 bin 700 kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. Dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan Almanya'nın bu yıl 0.2 oranında daralması bekleniyor.