Japonya, çip sektörünü yeniden canlandırmak amacıyla 10 trilyon yen (yaklaşık 65 milyar dolar) değerinde kapsamlı bir plan üzerinde çalışıyor. Reuters'in haberine göre, bu plan, önümüzdeki birkaç yıl içinde şirketlere yönelik büyük miktarda sübvansiyon ve mali destek sağlamayı içeriyor. Son dönemde, gelişmiş ülkeler çip üretim kapasitelerini artırmak ve jeopolitik risklere karşı dayanıklılık kazanmak için büyük çaplı yatırımlara yöneldi. Özellikle ABD-Çin ticaret gerilimleri, ülkelerin yerli çip üretimi kurma ihtiyacını ön plana çıkararak, çip endüstrisinde bağımsızlığın önemini daha da belirgin hale getirdi.

Cip Ur

Mali olarak desteklemeyi hedefliyor

Japonya hükümeti, çip sektörünü güçlendirmek için yeni bir taslak hazırladı. Bu plan, son teknoloji çiplerin seri üretimini mali olarak desteklemeyi hedefliyor. Geçen yıl, Japonya çip sektörüne 13 milyar dolar tahsis edeceğini duyurmuştu. Şimdi ise kabine, 22 Kasım'da onaylanması beklenen ekonomik paketin bir parçası olarak, önümüzdeki on yılda kamu ve özel sektör iş birliğiyle toplam 325 milyar dolar yatırım çağrısı yapıyor. Bu girişimle, ekonomik katkının 1 trilyon doları bulması amaçlanıyor.

Japonya, çip üretiminde küresel rekabette geri kalmamak için 2022'de yerli şirketlerin iş birliğiyle Rapidus adlı bir girişim başlattı. IBM ve Belçikalı araştırma kuruluşu Imec ile ortaklık kuran Rapidus, 2027 itibarıyla Hokkaido adasında 2nm çiplerin seri üretimine başlamayı hedefliyor. Bu girişim, Japonya'nın son teknoloji çipler konusunda kendi kendine yetebilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi