Son Mühür - Ayşegül Koç / İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TACT Fuarcılık iş birliğiyle düzenlenen İZKİTAP – 5. İzmir Kitap Fuarı, Kültürpark’ta kapılarını açtı. Fuarın onur konuğu, karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmeni Behiç Ak, açılış gününde gerçekleştirdiği söyleşide çocuklarla ve kitapseverlerle buluştu. Söyleşide çocuk edebiyatına verdiği önemi anlatan Ak, çocukların yaşam alanlarında özgürleştirilmeleri gerektiğine dikkat çekti. Günışığı Kitaplığı’nın kurucularından editör Müren Beykan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen buluşmada Behiç Ak’ın kitaplarının dünyasına doğru renkli bir yolculuk yapıldı.
Söyleşiye katılan çocuklar ellerinde Behiç Ak’ın kitaplarıyla salona geldi ve yazarla birebir sohbet etme, sorular yöneltme fırsatı buldu. Özellikle çocuklardan oluşan dinleyici kitlesine seslenen Behiç Ak, çocuk olmanın farkındalığı ve çocuk kitapları yazmanın inceliklerine dair samimi paylaşımlarda bulundu.
“Çocuklar, çocukluklarını haklarıyla ve özgürlükleriyle yaşamalı”
Behiç Ak, konuşmasında çocuk dostu şehirlerin çocukların yaratıcılığını artıracağını vurguladı. Günümüz kent yaşamında çocukların büyük oranda ev içine hapsolduğuna dikkat çeken Ak, “Çocuklar sokağa çıkamıyorlar, bir ekrana hapsolmuş durumdalar. Evin dışının çocuklar için yaşanılmaz hale getirilmesi çocuk haklarına, insan haklarına aykırı. Çocukların da fikirleri alınarak çocukların özgürce kullanabileceği kamusal alanlar yaratılmalı.” dedi.
Çocukluğun yalnızca geleceğe hazırlık aşaması olarak görülmesine de karşı çıkan Ak, çocukluğun insan hayatında çok özel ve önemli bir dönem olduğunu vurgulayarak “‘Çocuklar siz yarınların büyüklerisiniz’ diye bir söz var ancak çocukluk sanki geçirilmesi gereken bir dönemmiş gibi. Oysa ki öyle değil, insan hayatının çok önemli bir dönemi ve haklarıyla, özgürlükleriyle yaşanmalı.” diye konuştu.
“Kitaplarımı ilk günkü heyecanla yazıyorum”
Konuşmasında yazarlık yolculuğuna da değinen Behiç Ak, kitaplarını her zaman ilk günkü heyecanla yazdığını belirtti. Geniş bir ailede büyümenin, hikaye anlatıcılığına katkı sağladığını ifade eden Ak, “Kitaplarımın her birini ilk günkü heyecanla yazıyorum. Geniş bir ailede büyüdüğüm için sürekli annemin, yengemin, teyzemin söylediklerini, yaşadıklarını not alarak hikayeler ürettim. Çocuk edebiyatını çok önemsediğim için çocuk kitapları yazıyorum.” dedi.
Yaratıcılığının kaynağını anlatırken “Her şeye sıfırdan başlamak istediğim anlar olduğu için de yazabildim” diyen Ak, üretim sürecindeki içsel dönüşümünü “Toplumsal tüm sorumlulukları bir kenara bırakıp kendimi sıfırda hissederek üretebildim. Tamamen istediğim için çocuk kitapları yazdım, para kazanmak için değil, birileri istediği için hiç değil.” sözleri ile açıkladı.
“Mimarlık değil, çocuk edebiyatı daha önemliydi”
Çocuk edebiyatının Türkiye’de uzun yıllar boyunca yeterince değer görmediğini vurgulayan Behiç Ak, bu alanda yaşadığı ilk deneyimlerden birini de paylaştı:
“Çocuk edebiyatı o dönemde çok önemsenmiyordu Türkiye’de. Kitaplarımı bastırmak için görüştüğüm bir yayınevinde editör, bana ‘Sen mimarlık okumuşsun, yüksek yapmışsın; çocuk edebiyatıyla uğraşman tuhaf değil mi?’ demişti. Oysa mimarlıktan çok daha önemli bir şey yapıyordum. Mimarlıkta bina yaparsın ama burada konu çocuk.”
“Çocukları okumaya heveslendiren kitaplar yazılmalı”
Behiç Ak, Cumhuriyet Gazetesi’nde 1982 yılından bu yana karikatür çizdiğini, halen tiyatro senaryoları ve kitap yazdığını belirtti. Yazarlık kariyerini ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü vurguladı. Çocuk edebiyatının çocukların yalnızca okuma ihtiyacını karşılamakla kalmaması gerektiğini belirten Ak, “Çocuk edebiyatında en önemli şey, kitapların çocukların okuma ihtiyacını karşılaması değil, okumasını kamçılamasıdır. Çocukları okumaktan soğutmayacak, hevesini kırmayacak konular seçilmeli. Hatta çocuk hikayeyi okuyunca ‘Ben de yazabilirim’ diye düşünmeli.” tespitinde bulundu.
Söyleşinin sonunda çocuklara tavsiyelerde bulunan Behiç Ak, onların yaratıcı potansiyellerine inandığını “Çok okuyun, hikayeler yazın ve bundan hiç vazgeçmeyin.” sözleri ile ifade etti.
İzmir Kitap Fuarı’nın ilk günü, Behiç Ak’ın çocuklara ve çocuk kitaplarına dair içten ve ilham verici paylaşımlarıyla unutulmaz bir atmosferde sona erdi. Fuar, hafta boyunca yazar buluşmaları, imza günleri ve söyleşilerle ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.